Danas je u Srbiji preovladavalo umereno do potpuno oblačno vreme, uz sunčane intervale. Dominirala je visoka oblačnost (koju smo vrlo dobro mogli videti na satelitskoj slici), ali ispod nje je bilo oblaka vertikalnog razvitka, koji su donosili lokalne pljuskove sa grmljavinom. Večeras već nema grmljavine i pretnje gradonosnih oblaka, osim na krajnjem severoistoku. Vetar polako okreće na severozapadni, a u većem delu zemlje pada kiša slabog i umerenog intenziteta.

Sve je počelo još u podnevnim satima, kada je počeo jači razvoj oblaka u Pomoravlju i Banatu. Na radaru su se mogli videti više nego solidni odrazi, oko 50-ak dBZ-a, što je ukazivalo na to da ponegde ima i sugradice ili čak grada. Oko 14:15h jači razvoj oblaka zahvatio je i Beograd.

Radar u 1315h 03.05.2014 (RHMZ)

LAWR (anim) - Nevreme BG 03.05.2014

Ove dve odlične fotografije poslao nam je Vladimir Mrdak iz Stare Pazove. Ove formacije oblaka su u sastavu oblačnosti koja je prethodno zahvatila Beograd:

Stara Pazova - 03.05.2014

Stara Pazova2 - 03.05.2014

Dalje tokom dana bilo je takođe jačeg razvoja oblaka, uglavnom u istočnoj Srbiji i u Bačkoj, dok se u ostalim predelima ništa značajno nije događalo. Večeras jedino na krajnjem severu i severoistoku zemlje ima pljuskova sa grmljavinom, dok u ostatku zemlje pada slaba do umerena kiša. Suvo je još uvek jedino na istoku zemlje i u Banatu.

Radar u 2015h 03.05.2014 (RHMZ)

Prema prikupljenim podacima do 20h po lokalnom vremenu, odnosno do 18UTC najviše kiše u poslednja 24h palo je na Kopaoniku, a potom slede Sombor, Loznica, Kraljevo i Zlatibor. Jedino u Zrenjaninu i Banatskom Karlovcu (prema zvaničnim osmatranjima / merenjima) danas nije bilo kiše ni u tragovima.

Padavine u Srbiji - 03.05.2014 (Ogimet)

Dalje tokom večeri i noći u najvećem delu zemlje biće kiše, ali i drastične razlike u količini padavina. Ubedljivo najviše kiše treba očekivati u Sremu, dok se na krajnjem jugu i jugoistoku očekuju jedva merljive količine vodenog taloga. Sutra tokom dana obilne količine kiše očekuju se na području Vojvodine, Beograda, i delom zapadne Srbije. Na području Balkana najviše kiše očekuje se u Slavoniji (HR), i na krajnjem severu i severoistoku BiH.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…