Do jutros u 8 časova, a u poslednja 24 časa, na više glavnih meteoroloških stanica izmereno je više od 50mm kiše. To je zapravo količina u poslednjih 18 sati, budući da juče u prvom delu dana padavina nije bilo. Ciklon koji je uzrokovao obilne padavine i dalje utiče na vreme u našim krajevima, ali su uz slabljenje oblačnosti padavine se uglavnom oslabile ili potpuno prestale.

Padavine u poslednja 24h - subota 16.07 8h
Padavine u poslednja 24h – subota 16.07 8h

Najviše kiše palo u Negotinu

Najviše vodenog taloga u poslednjih 18 časova skupilo se u Negotinu, gde je zabeleženo ogromnih 137.1mm kiše. Količina kiše koja je pala u Timočkoj i Negotinskoj krajini izazvala je porast vodostaja na rekama u tom kraju. Na Mlavi, Peku, crnom i belom Timoku, kao i na velikom Timoku beleži se značajan porast vodostaja uz prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava. Reč je o količini kiše, gotovo troduplo većoj od normale za ceo jul!

Automatska stanica u Negotinu, koja je umrežena u našu mrežu stanica, ukupno je zabeležila malo preko 90mm kiše. Međutim, kako je juče poslepodne u jednom trenutku došlo do prekida u napajanju usled intenzivne grmljavine, količina je sigurno i veća. Negotin je sa svojom zvanično izmerenom količinom kiše ovog jutra rekorder u Evropi, a nakon njega sledi Drobeta Tr. Severin u Rumuniji sa 113.2mm, što je takođe posledica delovanaj ciklona u ovim krajevima.

Više od 40mm kiše na 12 stanica, na još 5 lokacija preko 50mm

Velika količina kiše pala je i na području Niša, Kragujevca, Sombora, Kikinde, Leskovca, Banatskog Karlovca, Crnog Vrha, Loznice, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Vranja.

Posle Negotina najviše kiše palo je u Vranju (74.2mm), Sremskoj Mitrovici (63.2mm), Novom Sadu (61.7mm) i Loznici (61.4mm). Podaci na lestvici nisu tačni za Veliko Gradište i Zlatibor. Tamo je palo 56mm, odnosnpo 30mm kiše.

Temperature ispod proseka

Danas su temperature znatno ispod prosečnih vrednosti. U 11 časova temperature se kreću od svega 15°C na severu zemlje do 19°C u Nišu i Kraljevu.

Kiša mestimično do kraja vikenda, ali bez obilnih padavina

Do kraja vikenda zadržaće se pretežno do potpuno oblačno, tmurno i za ovo doba godine hladno vreme. Mestimično se očekuje povremena kiša, ali se značajnije, a kamoli obilnije padavine ne očekuju.

Prognoza je srećom povoljna kada je reč o stanju na rekama, budući da bi nove veće količine kiše sigurno dovele do značajnijih izlivanja. Osim na rekama u istočnoj Srbiji, porast vodostaja očekuje se i na Neri, Moravici, Brzavi i Tamišu – gde se očekuje da bude dostignuta granica redovne odbrane od poplava u narednim danima, ali bez izlivanja.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…