U protekla 24h ciklon čiji je centar danas prešao preko naše zemlje, i sada se već nalazi na istoku Rumunije blizu obala Crnog mora uslovio je obilne padavine u zapadnim, delom centralnim, i severnim predelima naše zemlje. Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.

Najviše kiše palo je u Sremu, Podrinju, Beogradu i delovima Bačke i Banata. Svakako nije zanemarljiva količina ni u ostatku zemlje, osim u južnim i delom centralnim predelima. U poslednja 24h najviše kiše palo je u Beogradu – čak 56mm, a potom u Sremskoj Mitrovici (52mm) i Novom Sadu (46mm). Iako za Surčin piše čak 143mm sigurno se radi o grešci i podatak nije važeći.

Padavine u Srbiji - 04.05.2014 (Ogimet)

Obilna kiša uslovila je nagle poraste vodostaja na rekama Jadar, Kolubara, Ljig, Tamnava, Ub, Mlava, Pek, Timok itd. Od većih reka najdramatičnije je na Savi, gde će prema upozorenju RHMZ kod Šapca biti dostignut nivo vanredne odbrane od poplava u utorak ili sredu. Vojvođanske reke su takođe u fazi porasta vodostaja, ali za sada (osim Save) ne prelaze granicu redovne odbrane od poplava.

Čačak 04.05.2014 oko 2h (Foto: Nenad Obradović)

Raduje činjenica da nas narednih dana očekuje suvo vreme uz dosta sunca i uz porast temperatura. Do sutrašnje nove prognoze, evo „inserta“ iz naše prognoze napisane drugog maja.

U ponedeljak se očekuje postepen prestanak padavina i razvedravanje, najpre na severu i severozapadu zemlje. Na jugu i jugoistoku veći deo dana dominiraće oblaci, ali i tamo se uveče očekuje razvedravanje. U utorak i sredu treba očekivati pretežno sunčano vreme uz porast temperatura. Živa u termometru od utorka u najtoplijem delu dana kretaće se oko 20ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…