Nakon protekle večeri i noći sa pljuskovima i grmljavinom, lokalno i vremenskih nepogodama, danas je osvanuo pravi jesenji dan u većem delu zemlje.  Temperature se kreću od 19ºC koliko je izmereno u B. Karlovcu, Kikindi, Zrenjaninu i Smederevskoj Palanci do 28ºC koliko je izmereno na krajnjem jugoistoku zemlje – u Dimitrovgradu.

Potop i poplave u Vršcu - 31.07.2014 (Izvor: YouTube / cikagogi)

Prethodno veče i noć doneli su šarenolike količine padavine na teritoriji naše zemlje, što je sasvim normalno, naročito u ovim letnjim situacijama. Na nekoliko stanica zabeležene su samo simbolične padavine, a na 5 mernih lokacija RHMZ-a zabeležen ja pravi potop. Apsolutni rekorder, bez premca, jeste Vršac sa čak 160mm padavina u protekla 24 časa, tačnije za manje od 12 sati – budući da pre večeri tamo padavina nije ni bilo. To je količina padavina koja padne za dva do tri meseca, a ovoga puta se izručila za manje od 12 sati!

Padavine u prethodna 24h - 31.07.2014 06UTC (Izvor: Ogimet)

U Vršcu je nesumnjivo pala ogromna količina kiše i stiče se utisak da taj grad danas pliva u vodi. Međutim, za sada nažalost nema detaljnijih medijskih izveštaja sa tog terena i zbog toga nismo u mogućnosti da to i konstatujemo. Mi smo na YouTube ipak pronašli jedan video snimak današnje poplave u Vršcu oko 11 sati:

Dosta kiše palo je i u Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu, na Kopaoniku i u Velikom Gradištu – međutim to su količine koje se ne mogu porediti sa onomu Vršcu (manje su 3 do 5 puta).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…