Nažalost posledice aktuelnog nevremena u Srbiji i regionu sve su veće. Vodostaji su u konstantnom porastu, kiša „sipa“ i sa neba i iz zemlje, a prema najnovijim informacijama ima i prvih žrtvi poplava. Noćas se u Umčarima utopila jedna osoba, jedan spasilac nestao je u bujici kod Topole. Ovo je elementarna nepogoda koju ćemo pamtiti, koja se vrlo retko dešava i viđa.

Oko 100 Valjevaca već je evakuisano iz svojih domova, grad na Kolubari odsečen je od sveta zbog poplavljenih puteva, a i samo Valjevo je podivljala reka podelila na južni i severni deo između kojih iz minuta i minut ima sve manje šanse da postoji komunikacija – većina mostova, naime, zatvorena je za saobraćaj.

Situacija u Valjevu (Izvor: blic.rs)
Poplave u Valjevu (Izvor: blic.rs)

Vodena stihija odnela je i prvu žrtvu. Kiša ne prestaje da pada, a vodostaji reka i dalje rastu. Nadležni apeluju da se poštuju naredbe za evakuaciju. Vanredna situacija proglašena je u 22 grada i opštini. U ugroženim područjima obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama. Brojni putni pravci su blokirani, a obustavljen je saobraćaj na prugama Beograd – Bar i Beograd – Niš.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je jutros da je tokom noći evakuisano 500 ljudi. „Evakuacije ljudi i dalje traju. Svuda, u Valjevu, u Preljini, Kosjeriću, duž celog toka Kolubare, mi smo sve naše ljudstvo stavili u funkciju spasavanja života“, rekao je Marić za agenciju Beta.

Najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga. Na snazi je vanredna situacija u gradovima Valjevu, Šapcu, Loznici, Čačku, Zaječaru, Užicu i opštinama Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima, Kosjeriću, Obrenovcu, Lučanima, Mionici, Trsteniku, Svilajncu i Rekovcu.

Tokom noći reka Čemernica u Preljini kod Čačka probila je bedeme i poplavila na stotine domaćinstava. Dopisnica RTS-a javlja da je najkritičnije je u Preljinskoj Baluzi gde je u toku evakuacija oko 200 građana. Građani se evakuišu čamcima a biće uključeni i helikopteri kako bi se izvukli građani iz nepristupačnih kuća.

Izlila se reka Čemernica pa je poplavljeno na desetine kuća i objekata. Do ovog mesta ne može da se stigne iz pravca Čačka pa i to otežava evakuaciju. Evakuisani građani biće smešteni u prostorije osnovne škole „Sveti Sava“u Čačku.

Zapadna Morava u Čačku raste iz časa u čas a voda je stigla i do sportske hale. Još uvek nije ugrozila zaštitne bedeme. Građani postavljaju dodatne džakove sa peskom kako bi sprečili poplave.

Do Čačka trenutno može da se stigne jedino iz pravca Užica i starim putem iz Kraljeva. Na terenu su ekipe Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije koji pomažu u evakuaciji građana. Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku o prekidu nastave u školama a od sutra do ponedeljka neće raditi ni vrtići.

U opštinskom štabu u Lučanima kažu da je noćas probijen zaštitni bedem u Đeraću i da je voda prodrla prema stambenim objektima na levoj strani puta.

Sprečavanje prodiranja vode nije moguće jer je kod probijanja bedema voda odnela deo vreća sa peskom i tri postavljene zaštitne brane. U mesnoj zajednici Viča ugroženo je 12 domaćinstava a u dve kuće voda je ušla.

Zbog prekida saobraćaja na putevima Štab je doneo preporuku da škole u Lučanima i Viči obustave nastavu.

Stanovnici opštine Ljig ostali su bez struje i vode, poplavljene su i kuće, pa su pojedini žitelji spas morali da potraže na krovovima.

„Stanje je katastrofalno. Trafo stanica je isključena jer je poplavljena, a poplava je oštetila cevi za vodosnabdevanje“, rekao je Tanjugu predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević.

Blokada-puta (Izvor: rts.rs)
Blokirani putni pravci

Zatvoreni za saobraćaj su i putevi na području Valjeva, Ljiga, Loznice, Koceljeve, Lučana, Guče, Ivanjice, Ušća… Obustavljen je saobraćaj na putu Preljina-Čačak (kod mesta Konjevići), zbog izlivanja reke Čemernice. Saobraćaj je u prekidu i na deonici Kratovska stena – Lučani – Guča, zbog izlivanja reke Bjelice Zatvoreni su i putevi Kaona-Mirajići, kod mesta Mirajići, zbog odrona, zatim deonica Stepojevac-Veliki Crljeni, zbog izlivanja reke, kao i deonica Avala-Ralja (u blizini mesta Ralje) zbog pojave klizišta. Obustavljen je i saobraćaj na deonicama Svetinja – Šabac i Topola – Rača.

Prekidi saobraćaja na teritoriji grada Beograda: obilaznica oko Beograda – Kružni put, prekid je na samoj petlji, odnosno uključenju na auto-put kod Bubanj Potoka. Autobusi „Laste“ ne saobraćaju na relaciji Beograd – Valjevo. Prekid je na naplatoj stanici Umčari, na auto-putu Niš- Beograd, a alternativni pravac za ulazak i izlazak na auto-put su naplatne stanice Mali Požeravac i Vodanj. Zatvorena je i deonica Gornji Milanovac – Kragujevac, zbog izlivanja reke Gruže. Zbog odrona obustavljen saobraćaj na pojedinim putevima i železnički saobraćaj na pruzi Beograd – Bar. Potupno je obustavljen železnički saobraćaj između Beograda i Niša.

Fotografije i izvor informacija: blic.rs & rts.rs
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…