Kako smo i najavljivali, danas u Srbiji preovladuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Razvoj konvektivne oblačnosti najpre je počeo još oko podneva na krajnjem jugoistoku zemlje, o čemu smo pisali na našoj facebook stranici i drugim društvenim mrežama. U ovim poslepodnevnim satima razvoj konvektivne oblačnosti se prilično intezivirao i u ostalim predelima, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom – trenutno najviše u centralnim i južnim predelima.

Radarski snimak (RHMZ) - 28. april 1615h
Radarski snimak (RHMZ) – 28. april 1615h
Električna pražnjenja (Blitzortung) - 28. april 1630h
Električna pražnjenja (Blitzortung) – 28. april 1630h

Strujanje oblačnosti je zapadno i jugozapadno, odnosno oblaci se kreću prema istoku i severoistoku zemlje. Ovakvo strujanje oblačnosti zadržava se još u svega nekoliko narednih sati, dok će tokom večeri u noći strujanje oblačnosti biti severozapadno. U večernjim časovima najpre u Vojvodinu stiže hladni front, koji će doneti pad temperature, ali i pojačan severozapadni vetar koji će biti i jak. Već između 20 i 21 čas jak severozapadni vetar počeće da duva na krajnjem severozapadu zemlje, a dalje tokom večeri i u ostatku Vojvodine, Beogradu, zapadnoj Srbiji…a tokom noći umerenog do jakog vetra biće i u ostalim predelima.

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i u narednim satima, kao i tokom večeri. Tokom noći mestimično će padati kiša. Maksimalne dnevne temperature u sredu neće prelaziti 15ºC, odnosno biće i do 12 stepeni niže u odnosu na nedelju i ponedeljak.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…