Iako je juče, pomalo neočekivano, veći deo zemlje imao predah od konvektivnih razvoja, danas to nije slučaj. Širom Balkanskog poluostrva i naše zemlje atmosfera je vrlo nestabilna, pa oblaci danas popodne „niču“ na sve strane.

Radarska slika u 17h - 26.05.2014

U našoj zemlji na putanji jačih razvoja oblaka našli su se zapadni i centralni predeli zemlje, međutim nema regiona Srbije gde nije bilo barem nekoliko manjih Cumulonimbusa (olujnih oblaka). Još oko podnevnih sati jače nevreme je pogodilo i severnu i središnju Hrvatsku, između ostalog i Zagreb – uslovljavajući pljusak sa grmljavinom, a bilo je i grada.

Kod nas je konkretno prema nekih informacijama, a što su potvrđivali i radari, u Krupnju bilo pojave grada, a potom i u Valjevu, Ivanjici i delovima Beograda…

U glavnom gradu Srbije oblak se razvio bukvalno nad gradom, tačnije nad Zemunom i Novim Beogradom, dok se ubrzo drugi oblak razvijao nad Vrčinom. Tako je veći deo Beograda imao pojavu pljuska sa grmljavinom, a bilo je i sugradice. Sada su se ta dva zasebna razvoja spojila, i kreću se dalje ka Pančevu i Banatskom Karlovcu.

LAWR BG 1615-1710h - 26.05.2014

Iako nemamo zvanične informacije, ako je sudeći prema radarskoj slici RHMZ-a i u Makedoniji je bilo strašno nevreme. Naime, zabeležen je maksimalni odraz na radaru.

Radarska slika u 16h - 26.05.2014

Pratite našu stranicu radarske slike i eletktrična pražnjenja, i u narednim satima budite u toku da li se kiša, odnosno nevreme očekuje i kod vas. I na našoj facebook stranici pratimo situaciju i češće objavljujemo aktuelna dešavanja.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…