Prethodnih dana, u sklopu ciklona koji je uticao na vreme na našim prostorima, na području Bugarske bilo je izuzetno jakih konvektivnih razvoja oblačnosti uz pljuskove, grmljavinu, i vremenske nepogode u obliku grada i orkanskog vetra. Sve je počelo još 16. juna, kada je u Sliven-u palo 62mm kiše za 24h. Sledeći na udaru bili su Varna, potom Razgrad, Burgas…

Konkretno juče na mernim lokacijama najviše kiše palo je u Burgasu i Varni, preko 30mm, dok su lokalno zabeležene još obilnije padavine. I kod nas je u istočnim i jugoistočnim predelima bilo obilnijih padavina, uopšteno južno od Beograda, međutim kod nas „cvetaju ruže“ kakva je situacija u susednoj Bugarskoj.

Padavine u Bugarskoj u poslednja 24h do 19. juna u 20h (Ogimet)

Najkritičnije je, reklo bi se, u Varni na obalama Crnog mora gde je značajnijih padavina bilo svakog dana. U tom gradu, poslednjih dana palo je preko 130mm vodenog taloga, što je znatno više i od prosečne mesečne sume. Koliko je stanje u Varni kritično, najbolje opisuju slike i video snimci:

U poplavama u Bugarskoj, do sada je izgubljeno 10 života, javlja agencija Rojters. Kasnije je naš RTS preneo vest da ima najmanje 12 žrtava.

Poplave u Bugarskoj, jun 2014 (Izvor: www.reuters.com)

Žrtva poplava u Bugarskoj, jun 2014 (Izvor: www.reuters.com)

Automobili u vodi, poplave Bugarska, jun 2014 (Izvor: www.reuters.com)

Mi smo na našoj fejsbuk stranici podelili radarski snimak oblaka koji smo zabeležili 18. juna u Bugarskoj, a kasnije je potvrđeno i da je u Sofiji palo mnogo grada.

Grad u Bugarskoj i radarski snimak tog dana (18. jun 2014)

Veliki delovi Bugarske pogođeni su jakim kišama i gradom, a na stotine ljudi ostalo je bez električne energije i mogućnosti snabdevanja namirnicama.

Bugarska meteorološka služba saopštila je da je kiša koja je pala za poslednja 24 sata jednaka količini koja padne za mesec dana i upozorila je da se očekuje još padavina u narednom periodu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…