Jače nevreme sinoć je ponovo zahvatilo Beograd i okolinu i južni i srednji Banat. Oblačnost se premeštala od jugozapada prema severoistoku. Osim obilne kiše i jakih električnih pražnjenja, u Banatu je bilo i pojave grada, i to u selima zapadno i severno od Zrenjanina. Delovi Beograda bili su pod vodom.

Radarski snimak u 23h (Izvor: rain-alarm.com)
Radarski snimak u 23h (Izvor: rain-alarm.com)

Potop u Beogradu

Beograd je sinoć oko 22:45h zahvatilo jako nevreme uz jak i olujni vetar i pljusak sa grmljavinom. Ponegde je bilo i pojave sugradice. U sinoćnjem pljusku u proseku je palo 20 do 30mm vodenog taloga. Kiša je padala „kao iz kabla“, reč je o pojavi koju nazivamo downburst. Na internetu može se pronaći veći broj snimaka jučerašnje „apokalipse“ u Beogradu, a mi izdvajamo ova dva:

https://www.youtube.com/watch?v=cTEy0sdDV6o

Padavine konvektivnog porekla su lokalnog karaktera, tako da postoje delovi Beograda koji su naspram ulica koje su se pretvorile u bujične vodotoke dobili kiše tek doliko da pokvasi asfalt, ili kako neki vole da kažu da pokupi prašinu. Na udaru oblaka naročito su se našli Novi Beograd, Zemun, Batajnica i Surčin.

Nevreme se preselilo u Banat, u okolini Zrenjanina padao grad

Oblačni sistem premeštao se potom dalje prema severoistoku, uslovljavajući pljuskove sa grmljavinom i na području južnog i srednjeg Banata, a do novog razvoja oblačnosti došlo je i u neposrdnoj blizini Zrenjanina (pogledati radarski snimak iznad). Oblak koji se tu formirao dostigao je maksimalan odraz na radarskim ekranima, što je naslućivalo vrlo verovatnu pojavu grada. Nažalost, to se i dogodilo, i to po drugi put juče u ovom kraju.

Grad u Aradcu - 19. jun uveče (Izvor: FB stranica Zrenjanin)
Grad u Aradcu – 19. jun uveče (Izvor: FB stranica Zrenjanin)
Grad u Aradcu (2) - 19. jun uveče (Izvor: FB stranica Zrenjanin)
Grad u Aradcu (2) – 19. jun uveče (Izvor: FB stranica Zrenjanin)

Za sada još uvek nema informacija o šteti na ovom području. Nezvanične informacije sa terena govore da protivgradna odbrana uglavnom nije dejstvovala, ali ne zbog ne marnosti, već zbog nedostatka protivgradnih raketa, budući da se na ovom području „pucalo“ i u poslepodnevnim časovima.

Više o nevremenu koje je zahvatilo juče poslepodne zapadnu Srbiju, kao i delove centralne Srbije i Banata, pročitajte u našoj jučerašnjoj objavi na tu temu.

U Zrenjaninu u poslednja 24h više skoro 50mm vodenog taloga, obilna kiša i u delovima Beograda

U poslednja 24 časa na GMS Zrenjanin nakupilo se skoro 50mm vodenog taloga, dok je u delovima Beograda takođe palo više od 40mm kiše. O tome koliko su letnji pljuskovi odnosno njihov intenzitet lokalnog karaktera, govore i podaci iz Beograda. Dok je u Surčinu izmereno 41mm vodenog taloga, na Vračaru je u poslednja 24h palo 27mm kiše.

Ukupna količina kiše (Ogimet) - 20. jun 06-06UTC
Ukupna količina kiše (Ogimet) – 20. jun 06-06UTC

U Srbiji se i danas, naročito u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima uz vrlo nestabilnu atmosferu očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a postoji i velika verovatnoća za pojavu vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Do 13 časova objavićemo i novu prognozu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…

4 Komentari