Situacija na manjim rekama sve je bolja, i one se sada povlače u svoje korito. Ipak, daleko od toga da su povlačenjem reka poplave gotove – ostaju brojne posledice, potrebno je izvršiti detaljnu dezinfekciju, kako bi se sprečilo širenje brojnih zaraznih bolesti koje sleduju nakon poplava. Sava je sada najkritičnija, od ulaska u našu zemlju do njenog ulivanja u Dunav. Tako je i celokupna odbrana od poplava, sada većinom skoncentrisana na Savu.

Prema informacijama koje se mogu pronaći u medijima, pet osoba izgubilo je život u aktuelnim poplavama, a jedna se vodi kao nestala. U toku je evakuacija radničkog naselja kod TE „Kostolac“, a radi se intenzivno na izgradnji novog nasipa kako bi se sprečilo da voda dopre do kopa „Drmno“. Nasipi na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca za sada odolevaju, dok vodostaj reke stagnira. U Beogradu nasipi na Savi se ojačavaju preventivno.

Preventivno ojačavanje nasipa na Savi (Foto: Beta / Kurir)Preventivno ojačavanje nasipa na Savi - 2 (Foto: Beta / Kurir)

„Situacija trenutno nije alarmantna. Sve ovo što se preduzima su preventivne aktivnosti za slučaj nekog negativnog scenarija“, izjavio je pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Bojan Tomić.

Tomić je rekao da se veliki broj volontera i dalje javlja, ali da s obzirom da su neki nasipi postavljeni, svi zainteresovani treba da se jave Gradskom centru za obaveštavanje na broj 1985. „Oni će biti zabeleženi i u slučaju potrebe će biti pozivani“, izjavio je Tomić.

Tomić je rekao i da je situacija na Mlavi kod Kostolca stabilna, da postoji stagnacija Save kod Ssapca i Sremske Mitrovice, ali da je i dalje teško pretpostaviti do kog nivoa će rasti Sava. Posle opadanja nivoa Save, džakovi s peskom šleperima se upućuju za Beograd gde je obezbeđena obala prema centru grada, ali ne i duž Novog Beograda.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…