Našu zemlju i region počev od 15. aprila zadesile su velike količine padavina, u nižim predelima kiša, a u planinskim se uglavnom radilo o snegu. Evidentno je da su pale veće količine vodenog taloga prethodnih dana (i to sve još uvek traje), ali postavlja se pitanje: Da li je ovo nenormalna pojava, ili smo mi nespremni?

Ciklon čiji se centar premeštao po čitavom Balkanu, definitivno nam je pokazao da se na našem području mogu formirati i pritom duže održati izuzetno jaki cikloni. Aktuelni ciklon svoju „odiseju“ završava u nedelju. Kako su dani odmicali, svakim danom smo imali novu lokaciju sa sve većom količinom akumuliranih padavina za 24h. Upravo danas, najviše kiše za 24h od kako je aktivan ovaj ciklon palo je na Kopaoniku – čak 51mm, što često ne padne ni za čitav mesec. Iako se još uvek nismo bavili ozbiljnom kalulacijom ukupne količine padavina od početka, čini se da je najviše kiše na glavnim meteorološkim stanicama palo u Kruševcu, čak 92,6mm. U vrhu su takođe Kopaonik (91,8mm) i Leskovac (83,2mm).

Padavine od 15 do 18. aprila 2014 (Ogimet)

Inače, da je ukupna količina padavina na Kopaoniku bila u potpunosti u obliku snega, skijaši bi se sada radovali visini od makar 150cm, a teoretski i mnogo više. Zaista je reč o ozbiljnim količinama, za koje je često potrebno i više meseci akumulacije. Dakle, sve se to sada sručilo u nekoliko dana, i bujice i poplave na potocima, rečicama i manjim rekama su neminovne.

Međutim, postavlja se pitanje, da li je scenario koji nam tek sledi (poplave) mogao biti sprečen? Pa sigurno da jeste, u nekoj meri. Već nebrojano puta do sada, koordinacija između RHMZ i službi za vanredne situacije pokazala se slabom. Ili, možda naš zavod nije ni očekivao ovoliko padavina? U šta čisto sumnjamo, budući da su na to ukazivali brojni numerički modeli. No, sada je najbitnije da se na vreme svi pripreme za rast vodostaja i na nešto veće reke, a tu najpre mislimo na sliv zapadne, južne, i naravno velike Morave. Vodotoci na teritoriji Vojvodine neće imati nikakve šanse da se izliju, barem ne u skorijem periodu, jer padavine u Vojvodini nisu bile toliko obilne, a kapaciteti korita tih reka su svakako nemerljivi sa onim u brdsko – planinskim predelima.

Dakle, zaključak je taj da će narednih dana nažalost pretiti nabujale reke (južno od Beograda) i da je potrebno preduzeti mere sprečavanja ozbiljnijih posledica. Štetu su poljoprivredi već naneli jak vetar, obilna kiša, i sneg u pojedinim predelima.

Sneg u Ivanjici - april 2014 (Izvor: blic.rs)

Dobra vest je da nas od drugog dana vikenda očekuje manje padavina, uz osetniji porast temperatura. Mrazova neće biti, što je takođe više nego odlična vest. Iako je Nedeljko Todorović večeras u „Beogradskoj hronici“ rekao da se sneg neće brzo topiti narednih dana (ili smo bar mi to tako shvatili, uz „pomoć“ ne baš stručne voditeljke), mi smo suprotnog mišljenja, i smatramo da će se uz nove padavine sutra, kao i povećanu vlažnost i dalji porast temperatura sneg na planinama svakako ubrzano topiti – što će nažalost dodatno doprineti bujicama i poplavama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…