Svedoci smo lokalno obilnijih padavina ovih dana i uopšte ovog jula, pa nema sumnje da su padavine u najvećem delu zemlje iznad normale. Ponegde, blizu je i apsolutni rekord za jul mesec, kao na primer 36mm za Beograd. Dosadašnji mesečni rekord za jul držao je jul 1999. godine sa 262.5mm, dok ovogodišnji preti da ga pretekne sa padavinama koje se očekuju sutra i tokom noći ka četvrtku (budući da se padavine nakon 6UTC u četvrtak računaju za avgust). Najkišovitiji mesec na nivou godine do skoro je upravo bio jul 99′, ali je ovogodišnji maj novi najkišovitiji mesec.

Ovog jula do sada je palo 227mm vodenog taloga u Beogradu, od toga 122mm u poslednja tri dana. Za novi mesečni rekord „fali“ još 36mm – što vrlo lako može pasti do kraja jula, odnosno četvrtka ujutru. Međutim sačekaćemo još dva dana za zvaničnu potvrdu.

Padavine u poslednja 24h - 27.07.2014 06UTC (Izvor: Ogimet)

Padavine u poslednja 24h - 28.07.2014 06UTC (Izvor: Ogimet)

Padavine u poslednja 24h - 29.07.2014 06UTC (Izvor: Ogimet)

Iznad priložene tabele predstavljaju padavine u protekla tri dana, zaključno do 8h ovog utorka. Podaci su sa Ogimet-a, sa kojeg mi praktikujemo preuzimanje podataka, a podatke o padavinama i temperaturama možete pronaći i na našoj stranici ekstremi u poslednja 24 sata.

Poslednji ciklon u nizu čiji se uticaj na vreme kod nas završio danas samo je „dokusurio“ već iznadprosečne padavine ovog jula. Temperature poslednjih dana jula i nisu naročito visoke (maksimumi su uglavnom ispod 30ºC), ali je usled velike vlažnosti vazduha subjektivni osećaj za 5 do čak 10 stepeni viši od stvarne temperature – kao da smo u tropima! Tako je npr. u Leskovcu u 14h temperatura 30ºC, a temperaturni osećaj čak 37ºC! Nema sumnje da su česte padavine ovog leta „smorile“, ali se većini sigurno ipak sviđa bujna vegetacija kakvu nismo imali u skorije vreme, a sasvim sigurno ne prethodnih godina kada su leta bila sušnija. Gotovo da ne možete zapaziti travnjak koji se žuti, svi su zeleni, drveće je vrlo bujno, cveće je neuomorno u cvetanju, a i ovogodišnji rod je više nego pristojan tamo gde ga nije obrao…grad.

Magla u okolini Zrenjanina - 29.07.2014 (Autor: Tibor Arva) Magla u okolini Zrenjanina2 - 29.07.2014 (Autor: Tibor Arva)

Poznati Zrenjaninski fotograf Tibor Arva zabeležio je jutros gustu maglu u okolini grada Zrenjanina, što svakako ne predstavlja uobičajenu pojavu za „srce leta“. Ovakva pojava međutim ne treba da nas začudi posle obilnijih padavina proteklih dana i prisustva velike količine vlage u atmosferi. Neka ostane pribeleženo da smo i to imali.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…