Tokom prethodne noći bilo je dosta akcije na našem nebu, pljuskova sa grmljavinom bilo je u većem delu zemlje, a najviše u zapadnoj Srbiji, okolini Beograda i u Vojvodini. U nastavku teksta prenosimo vam izjavu za sutrašnje izdanje dnevnih novina Informer. Ubedljivo najviše kiše palo je na području Beograda, gde je na Vračaru palo 62.5mm kiše, na Surčinu 40mm, a na našoj AMS Karaburma 29.1mm kišeOdmah iza šireg područja Beograda najviše kiše palo je u Banatskom Karlovcu36.6mm.

Padavine u poslednja 24h - 27.07.2014 06UTC (Izvor: Ogimet)

Radarska slika u 2h - 27.07.2014 (Izvor: RHMZ)

 

Tokom noći subota na nedelju Beograd i okolinu zahvatilo je nevreme sa jakom grmljavinom i pljuskom. Ovaj oblačni sistem došao je iz pravca Bosne i Hercegovine i svojom putanjom kroz Srbiju dalje jačao. Najjači radarski odraz zabeležen je oko 1:30h noću u blizini Sopota gde je vrlo verovatno bilo i pojave sugradice ili grada. Prvi talas padavina uz jaku grmljavinu kakva se retko čuje zahvatio je Beograd oko 2h nakon ponoći, a drugi nakon 4h ujutru. Za samo jednu noć palo je 62.5l/m²  kiše, što je mesečna količina za ceo jul!

Nova destabilizacija atmosfere izazvana je početkom delovanja novog ciklona sa centrom u Jadranu na vreme u našim krajevima. Centar ovog ciklona danas (nedelja) će preći i preko teritorije naše zemlje dalje ka severoistoku, ali će biti u fazi slabljenja, pa osim pljuskova sa grmljavinom i lokalno obilnijih padavina ne treba očekivati vremenske nepogode. Period promenljivog i nestabilnog vremena zadržava se sasvim sigurno do narednog vikenda, budući da ćemo već od sredine naredne sedmice biti pod uticajem novog ciklona.

Jaka grmljavina u proseku nas zadesi jednom godišnje, retke su godine kada je nema. Ovako jake grmljavine bile su najučestalije za vreme NATO bombardovanja, uopšte tih godina krajem 20-og i početkom 21-og veka. U meteorološkoj nauci poznato je više tipova električnih pražnjenja, a čest je slučaj da se jaka i intenzivna grmljavina dešava upravo noću. Beograd se u noći između subote i nedelje našao u centru zbivanja u dva navrata – pa je samim tim u glavnom gradu palo najviše kiše uz vrlo intenzivna pražnjenja.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…