U nedelju smo za danas najavili nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom i naznake da bi ponegde u centralnoj Srbiji moglo biti i jačeg razvoja oblaka sa vremenskim nepogodama. Nažalost, to se i dogodilo. Jak grad napravio je ogromnu štetu u Studeničkom kraju, a u Kraljevu je palo čak 39mm kiše za jedan dan. Veća količina pala je i u Kruševcu i Zaječaru.

Kako javlja RTS grad koji je kasnije popodne oko 18h zahvatio studenički kraj opustošio je nekoliko hiljada hektara useva, uglavnom pod malinom. Malina je uništena, u nekim zasadima i do zadnjeg ploda. Po pojedinim zaseocima grad je padao čak 20 minuta, što nije zapamćeno u ovom kraju.

Ljubiša Baltić iz Brezove kaže da je ispred kuće brisao grad koji je u jednom trenutku dostigao visinu od tri centimetra.

Protivgradne služba u stanicama Brezna, Čemerno, Međurečje i Đakovo su delovale samo jednom raketom, koliko su imale, ali to nije bilo dovoljno. Stanice u Ušću i Bveniku nisu mogle da dejstvuju.

RC Bešnjaja - 1930h 17.06.2014

Za samo dva sata, na području Kraljeva, Kruševca i Zaječara pala je velika količina kiše. U Kraljevu je palo ubedljivo najviše, čak 39mm, a potom slede Zaječar sa 25mm i Kruševac sa 24mm. Zajedno sa sinoćnjim padavinama, najviše kiše palo je u centralnoj Srbiji, tačnije Kraljevu (45mm) i Kruševcu (32mm).

Padavine u Srbiji 16-17.06.2014 18-18UTC (Ogimet)

Na području Vojvodine, gde je kiša najpotrebnija, ovih dana nije bilo značajnijih padavina. Ostaje nada da će i tamo biti kiše u naredna dva-tri dana, no numerički modeli za sada ne daju velike šanse za tako nešto. Obilnija kiša u centralnoj Srbiji mogla bi da izazove nagli porast bujičnih vodotoka, no mi se nadamo da se tako nešto tokom noći neće dogoditi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…