U Srbiji je danas preovladavalo umereno do potpuno oblačno vreme, uz dosta visoke oblačnosti. Dovoljno da dan učini monotonim, bez pravog sunca, a usled nešto viših temperatura pojedini su se žalili i na sparinu. Večeras je ipak usledila „akcija“, srećom za sada bez ozbiljnijih posledica. Jačih razvoja bilo je na istoku i jugoistoku zemlje, dok je sada centar zbivanja centralna Srbija, gde pada umerena do jaka kiša.

Električna pražnjenja 23.04 u 1905UTC (Izvor: blitzortung.net)

Posle meteorološki dosadnog i monotonog dana, večeras se prema očekivanjima ipak nešto dešava na nebu iznad Srbije. Uglavnom umerena kiša zahvatila je južne, centralne, zapadne i istočne predele, a kako je strujanje od juga prema severu u narednim satima kiša se očekuje i na području Beograda i juga Vojvodine. U ostatku ove srpske pokrajine konkretnije padavine očekuju se tek u toku noći.

Radarska slika 23.04 u 1900UTC (Izvor: RHMZ)

Ako je verovati numeričkim modelima do sutra u podne očekuje se u proseku 10 do 20mm padavina, a prava „padavinska bomba“ tokom noći i prve polovine četvrtka nalaziće se na severu i severoistoku BiH, gde se očekuju najobilnije padavine. Prema podacima na Ogimet-u u našoj zemlji već je pala solidna količina kiše na području Zlatibora i Sombora (pljusak):

Padavine u Srbiji 23.04.2014 (Ogimet)

Sutra se zadržava uglavnom oblačno vreme, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura u manjem padu. Detaljnije u prognozi napisanoj juče.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…