Ciklon čiji se centar trenutno nalazi u blizini Italijanskog ostrva Sicilija danas je uslovio vremenske neprilike na Balkanu, pa tako i u pojedinim predelima Srbije. Srećom, u Srbiji za sada nema veće štete od ovog ciklona, dok je usled orkanske bure u Hrvatskoj pričinjena znatna materijalna šteta, a ima i povređenih osoba. Štete ima i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori usled obilnih padavina i snega. Duž Hrvatske obale danas su zabeleženi udari vetra preko 200km/h, pa tako i ne čude informacije o posledicama. Najviše kiše u protekla 24 sata palo je u Dubrovniku – čak 219mm, a potom slede Bar sa 152mm i Tivat sa 126mm.

Satelitski snimak - 5. mart 2015 21h
Satelitski snimak – 5. mart 2015 21h
Padavine u regionu - poslednja 24h 05. mart 18UTC
Padavine u regionu – poslednja 24h 05. mart 18UTC

U Srbiji je najviše vodenog taloga izmereno na Zlatiboru – 47mm u obliku snega, a potom slede Loznica sa 42mm i Valjevo sa 41mm padavina. Mnogo padavina danas je zabeleženo i na području Kraljeva, Sjenice, Požege, Smederevske Palanke, Kragujevca i Kruševca. Padavine danas nisu zabeležene na krajnjem severu zemlje, a severna granica padavina nalazi se kod Novog Sada i Zrenjanina. Sneg pada u brdsko-planinskim predelima gde je došlo do formiranja odnosno povećanja snežnog pokrivača od 20 do čak 45cm, a snega ima i u pojedinim nižim predelima zapadne i centralne Srbije. Od lokacija na kojima postoje merenja danas je najviše snega palo na Zlatiboru – čak 41cm, dok je na Crnom Vrhu formiran pokrivač visine od 34cm. Na Kopaoniku je večeras u 19 časova izmeren 101cm snega, ali je na toj planini dosta snega bilo i ranijih dana!

Večerašnji sneg na Kopaoniku - 5. mart 2015
Večerašnji sneg na Kopaoniku – 5. mart 2015
Večerašnji sneg na Zlatiboru - 5. mart 2015
Večerašnji sneg na Zlatiboru – 5. mart 2015

Kada je reč o nižim predelima, snežni pokrivač formirao se u Kraljevu (12cm), Kuršumliji (9cm), Loznici (9cm), Valjevu (3cm) i Požegi (2cm).

Visina snežnog pokrivača u 19h – 05.03.2015 (Izvor: RHMZ)

Stanica Visina snega (cm)
 Loznica  9
 Valjevo  3
 Crni Vrh  34
 Zlatibor  41
 Sjenica  28
 Požega  2
 Kraljevo  12
 Kopaonik  101
 Kuršumlija  9

I sutra će u Srbiji preovladavati oblačno vreme, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom. Na krajnjem severu će se i sutra zadržati suvo vreme, a slabljenje padavina očekuje se sredinom i u drugom delu dana i u ostalim predelima. Potpuna stabilizacija vremena uz duže sunčane intervale očekuje se drugog dana vikenda. Za detaljniju prognozu za svoju lokaciju pogledajte desetodnevnu prognozu! Više foto i video materijala o današnjim vremenskim (ne)prilikama možete pogledati na našoj FB stranici, kao i na našim ostalim profilima na društvenim mrežama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…