Danas su izmerene najviše temperature u dosadašnjem toku godine, a ujedno one su među najvišim u poslednjih nekoliko godina. U Velikom Gradištu danas je izmereno maksimalnih 38.4°C, dok je druga na listi Ćuprija sa 38.0°C. U Beogradu je danas zabeležena maksimalna temperatura od 37.6°C. Sutra nas takođe očekuju vrlo visoke temperature, koje će ipak biti u proseku 2°C niže u odnosu na današnje. U utorak nas očekuju još malo niže temperature pa se očekuje da maksimalne dnevne temperature neće prelaziti 35 stepeni, izuzev na istoku i jugoistoku.

Maksimalne temperature (Ogimet) - 19. jul 2015
Maksimalne temperature (Ogimet) – 19. jul 2015

Kao što se može videti na slici iznad živa u termometru je danas dostigla odnosno prešla 35°C u svim nižim predelima, a neuobičajeno toplo bilo je i na planinama. Jutra su takođe vrlo topla, minimalna temperatura jutros je bila viša od 20°C u većem delu zemlje, a najviša minimalna temperatura zabeležena je u Beogradu i iznosila je 24.5°C, potom sledi Vršac sa 24.1°C.

Treba istaći da su ove maksimalne odnosno minimalne temperature zabeležene prema meteorološkim standardima – temperatura vazduha meri se na 2 metra visine, iznad travnate površtine u meteorološkoj kućici odnosno zaklonu. Verovanje ljudi da meteorolozi lažu prilikom objavljivanja podataka nemaju utemeljenje, a sasvim je jasno da će na betonskoj / metalnoj podlozi biti znatno toplije.

Veoma toplo vreme zadržava se i narednih dana, o čemu smo nešto više pisali u petak. U utorak nas očekuju u proseku 2°C niže temperature, naročito na severu i zapadu zemlje. U utorak bi bilo još za nijansu „prijatnije“ i maksimalne dnevne temperature u većem delu zemlje neće prelaziti 35°C. Već od srede maksimalne temperature ponovo će biti više od 35 stepeni, a ozbiljnije osveženje ne očekuje se do kraja naredne sedmice.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…