Smena kiše i sunca tokom dana, olujni vetar, pa čak i mali tornado nije ništa neobično za podneblje Srbije – kaže meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da ovakve vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena.

– Do sada u junu i julu imamo tipično letnje vreme za naše podneblje, temperatura je u proseku, tako da nema govora da se klima promenila – rekao je Todorović Tanjugu.

tornado u Somboru

On je naveo da se manji tornado-tromba ili pijavica, u proseku u našoj zemlji javlja dva, tri puta godišnje, ali da su u poslednje vreme savremene tehnologije omogućile da to svaki put bude i zabeleženo.

– Oni su se događali i ranije. Sada je vreme modernih tehnologija, ljudi snime na licu mesta telefonom, digitalnim foto-aparatom i putem Interneta vrlo brzo prenesu te informacije – pojašnjava Todorović.

On je objasnio da je reč o malom evropskom tornadu koji je, za razliku od američkog, manjih dimenzija i manje razorne moći.

– Tromba ili pijavica je uobičajena pojava i javlja se dva do tri puta godišnje u proseku. Desi se da je neke godine ne bude, a da je neke bude četiri, pet puta – rekao je Todorović.

Izvor: www.24sata.rs
Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).