Današnje maksimalne temperature u Srbiji bile su znatno do ekstremno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Temperatura je na svim glavnim meteorološkim stanicama osim na Kopaoniku prešla 10°C, a u većini predela i 15 stepeni. Najtoplije je bilo u Loznici sa 21°C, dok je u Beogradu izmereno maksimalnih 19°C.

Maksimalne temperature - 9. feb 2016 (Izvor: Ogimet)
Maksimalne temperature – 9. feb 2016 (Izvor: Ogimet)

Tokom većeg dela dana i u većini predela preovladavalo je malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, što je uz fenski efekat južnog vetra išlo u prilog porastu temperature.

Najtoplije je bilo u Loznici sa 20.6°C (kada se vrednost zaokruži to je 21°C), a odmah potom slede Beograd sa 19.4°C, Kragujevac i Požega sa 19 stepeni. Toplo je bilo i u većini planinskih predela, na Zlatiboru je danas zabeleženo maksimalnih 13.4°C. Najhladnije danas je bilo na Kopaoniku i u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

U Srbiji je iznadprosečno toplo i večeras. U 22 sata Loznica meri čak 15°C, a Kraljevo i Kruševac 13°C što je složićete se daleko od uobičajenog za večernje sate u ovom periodu godine i više priliči recimo aprilu ili oktobru mesecu.

Sutra nas očekuje nagla promena vremena. Pored kiše, očekuju se pad temperature i jak, ponegde i olujni vetar. U košavskom području već je počeo da duva umeren jugoistočni vetar, a na Crnom Vrhu povremeno i jak. Vetar će jačati tokom noći. Detaljnije u sinoćnoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…