Tokom prethodne noći i jutra živa u termometru se u većini predela kako se i očekivalo spustila ispod -10°C, a neretko i ispod -15°C. Ubedljivo najhladnija bila je Sjenica gde je jutros izmereno -24.7°C. Jutros je na Kopaoniku izmereno 64cm snežnog pokrivača, a snega na stazama ima od 10 do 50cm.

Sneg na Kopu - staza - 20. jan 2016 (Izvor: InfoKop.net)
Sneg na Kopu – staza – 20. jan 2016 (Izvor: InfoKop.net)
Sneg na Kopu - put - 20. jan 2016 (Foto: InfoKop.net)
Sneg na Kopu – put – 20. jan 2016 (Foto: InfoKop.net)

Na Kopaoniku je posle obilnijih snežnih padavina 18. januara izmereno 79cm, ali je nakon sleganja jutros izmereno 15cm manje. Očekuje se da se visina pokrivača još neznatno smanji narednih dana, ali će visina svakako ostati na oko 60cm. Kopaonik danas divno izgleda, okupan suncem, sa belim ambijentom posle snežne mećave u danima vikenda. Kako saznajemo, svi prilazi Kopaoniku su prohodni, ali je obavezna upotreba zimske opreme.

Minimalne temperature - 20. jan 2016 (Izvor: Ogimet)
Minimalne temperature – 20. jan 2016 (Izvor: Ogimet)

Živa u termometru jutros se najniže spustila u Sjenici gde je izmereno -24.7°C. Veoma hladno bilo je i u ostatku zemlje, a ispod -15°C izmereno je još na Kopaoniku, u Kruševcu, Leskovcu, DImitrovgradu, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, Ćupriji i Požegi. U većini predela ovo je najhladnije jutro ove zime.

Uslovno rečeno, najtoplije je bilo na krajnjem severu i u Beogradu gde se živa u termometru rano jutros spustila na oko -8°C.

Prognozu za naredne dane možete pročitati u našem sinoćnjem članku.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…