Po ko zna koji put pojedini internet mediji preneli su vest koja ima za cilj ništa drugo nego da zastraši narod i dovuče ogromnu posetu na njihove sajtove. Oni imaju čestu praksu da pišu bombastične naslove, a kasnije neretko nastave sa lažnim izjavama i izmišljotinama i u tekstu. Doduše, sada je sve češće slučaj da se u samom članku to ublažava.

Tako je ovoga puta nekoliko internet portala, a među njima i Telegraf od kojeg je izgleda sve i počelo objavio vest sa naslovom: „ČUVAJTE GLAVE, LETEĆE KROVOVI: Od ponedeljka snažni tornado preti Srbiji!“. Mi svakako podržavamo rane najave i upozorenja vremenskih nepogoda, što i sami radimo, međutim izmišljati bombastične naslove koji će negativno uticati na ljude, više je nego nezahvalno.

tornado 2

Što je „najcrnje“ u tom članku, na osnovu istog može se naslutiti da je takvu izjavu dao neko iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda. Da li je to moguće? Mi zaista ne želimo da poverujemo u tu činjenicu, jer takva najava prosto nema osnova. To smo zaključili jer se na početku članka pominju nekakvi „stručnjaci“, a potom pri dnu teksta preneta je izjava jednog prognostičara RHMZ.

U ponedeljak nas očekuje prolazak hladnog fronta, tačno je da će biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a postojaće i uslovi za kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom – na lokalnom području. Međutim uslovi za razvoj jakih oblaka nisu ni blizu onih koji su bili u utorak i sredu. Ne očekuje se vetar velike razorne moći, poput onog u Šopićima u sredu. Dakle ništa specijalno, već jedna uobičajena pojava za letnji period godine kod nas. Hladni front pređe preko naše zemlje X puta godišnje, a leti je uobičajeno da prilikom prolaska (hladnog) frontalnog poremećaja imamo pljuskove sa grmljavinom uz pojačan vetar, složićete se.

Za sada, detaljnije u našoj jučerašnjoj prognozi. Mi ćemo svakako do ponedeljka napraviti novu analizu prolaska hladnog fronta kroz našu zemlju, i zato budite uz nas i u danima vikenda.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…