Prenosimo vam korisne linkove koji će biti od velike koristi za vreme elementarne nepogode, odnosno vanredne situacije. Radio-amateri Srbije su, kao i uvek do sada u vanrednim situacijama, pokrenuli svoju radio-mrežu za opasnost RMZO i već tokom prvog dana preneli sa terena širom Srbije na hiljade informacija koje su bile od velikog značaja službama spašavanja i obaveštavanja. Takođe, pokrenut je sajt www.poplave.rs na kojem građani i nadležni organi mogu da postave sve relevantne informacije u vezi sa poplavama.

Radio-amateri Srbije su sve svoje frekvencije stavili u poseban režim rada i sa svojom opremom se priključili akciji spašavanja u smislu obaveštavanja i informisanja građana i spasilačkih službi o dešavanjima na terenu, posebno koordinirajući i pomažući „Gorskoj službi spašavanja“ GSS tokom evakuacije stanovništva iz ugroženih delova Srbije.

Prvi put u istoriji radio-amaterizma u Srbiji, omogućen je live stream prenos dešavanja na jednom od njihovih repetitora, a ovo su linkovi ka tome pa ako želite da čujete kao to izgleda, izvolite:

REPETITOR R1 AVALA

Mreža radio-amaterskih repetitora u Srbiji, povezanih između sebe jedinstven je sistem koji nijedna radio-amaterska asocijacija zemalja u okruženju nema. Taj izuzetno vredan i značajan sistem komunikacije, radio-amateri Srbije su sami izgradili i obezbedili da u svim uslovima besprekorno funkcioniše a to su i pokazli nebrojano puta u raznim vanrednim situacijama i akcijama spašavanja ljudstva i materijalnih dobara u kojima su učestvovali.

Izvor: nadlanu.com

Sajt poplave.rs

Sajt poplave.rs je elektronska situaciona mapa na kojoj građani, predstavnici lokalnih samouprava i državne institucije mogu da ostavljaju informacije o ugroženim područjima, neprohodnim putevima, distribuciji pomoći gradjanima, rekao je Tanjugu Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…