U proteklih 48h (u subotu i nedelju) na području Srbije, konačno je pala ozbiljnija količina kiše – no nisu baš svi predeli prošli podjednako. Primera radi, ubedljivo najviše kiše, čak i u odnosu na „drugoplasiranog“, palo je u Negotinu – preko 40mm vodenog taloga za samo 24h, dok je na severu Vojvodine količina padavina zanemarljiva. U subotu je sa padavinama, i to najviše u obliku vlažnog snega, „profitirao“ Kopaonik sa 5.5mm. U ostatku zemlje palo je znatno manje, ili ni malo!

Padavine (Ogimet) - 01 do 02.03 u 06UTC

U nedelju je usledio najavljivani znatno obilniji talas padavina, od kojeg je najbolje prošao krajnji istok zemlje, u kojem – istina, padavine baš i nisu manjkale, barem u poređenju sa zapadnim i centralnim predelima zemlje. Palo je najviše u Negotinu (40.6mm za 24h), a potom slede Kopaonik i Dimitrovgrad (sa oko 15mm za 24h).

Padavine (Ogimet) - 02 do 03.03 u 06UTC

Najmanje kiše u ova dva dana palo je na krajnjem severu zemlje (severnije od Zrenjanina i Novog sada nije bilo značajnijih padavina), no ovi predelu su prethodno u februaru imali sasvim solidnu količinu kiše i nisu u velikom deficitu.

Posle duže vremena (od početka, odnosno sredine februara), zabelele su se i naše planine. Ovo su visine snega danas u 13h, prema merenjima RHMZ:

Stanica Visina snega (cm) Visina novog snega(cm)*
 Crni Vrh  11  11
 Kopaonik  17  <0.1

Iako ga nema na ovom spisku, sneg je padao i na Zlatiboru, gde ga je jutros prema SYNOP podacima bilo 3cm. Temperatura u plusu i visoka vlažnost, ubrzale su otapanje snega na toj planini, pa ga već sada ima samo u tragovima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…