Najviša temperatura danas je zabeležena u Zaječaru gde je u jednom terminu izmereno prolećnih 16°C. Posle Zaječara danas je bilo najtoplije na lokaciji najviše glavne meteorološke stanice u Srbiji, a to je Kopaonik gde je maksimalna temperatura iznosila 12°C.

Maksimalne temperature - 6. dec 18UTC
Maksimalne temperature – 6. dec 18UTC

Razlog zašto Zaječara nema na spisku iznad leži u tome što podaci sa ove lokacije iz nekog razloga, poznatom samo RHMZ Srbije i WMO, ne idu u međunarodnu razmenu podataka, odnosno SYNOP podaci za taj grad nisu javno dostupni.

Maksimalna dnevna temperatura danas je prešla 10°C i u Negotinu i na Crnom Vrhu. Razlog zašto su planinski predeli danas i uopšte ovih dana među najtoplijim lokacijama leži u temperaturnoj inverziji, odnosno pojavi magle i niske oblačnosti u većini nižih predela, dok na planinama to nije slučaj. Danas je više sunca bilo i na krajnjem istoku i zato su Negotin i Zaječar od nižih predela bili najtopliji.

Slična slika maksimalnih temperatura očekuje se i u narednim danima, planine će biti „visoko kotirane“ kada je reč o maksimalnim dnevnim temperaturama sve dok ne dođe do „pucanja“ temperaturne inverzije.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…