Jutros je usled pretežno vedre ili potpuno vedre noći, kao i uticaja polja povišenog vazdušnog pritiska na vreme u našim krajevima uz izostanak prizemnih strujanja u većem delu zemlje zabeležen jutarnji mraz slabog do umerenog intenziteta.

Mraz - ilustracija (cvijet.info)
Mraz – ilustracija (cvijet.info)
Minimalne temperature - 20. mart 2015 (Ogimet)
Minimalne temperature – 20. mart 2015 (Ogimet)

Živa u termometru neračunajući planinske predele najviše se spustila u Velikom Gradištu gde je jutros izmereno -4.7ºC. U Banatskom Karlovcu i Dimitrovgradu jutros je izmereno -4.0ºC, a mraz jedino nije zbeležen u Valjevu, Loznici i Beogradu. U ostalim predelima, računajući i okolinu Beograda, jutros je zabeležen slab do umeren jutarnji mraz. U većini predela mraz je poslednji put zabeležen 9. ili 10. marta, a u Beogradu mraz nije zabeležen još od 21. februara.

I sutra se u većem delu zemlje očekuje uglavnom slab mraz, dok će jutarnje temperature od drugog dana vikenda zakoračiti u plus. Na pojavu mraza prema statističkim podacima možemo računati sve do kraja marta, a mogućnost da se temperature u jutarnjim satima spuste ispod 0ºC postoji i u prvih desetak dana aprila meseca. Kako vreme odmiče, odnosno kako sve više zakoračujemo u vegetacioni period, mraz je sve manje poželjna pojava i može izazvati brojna oštećenja na cvetnim i poljoprivrednim kulturama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…