Kako smo i najavljivali juče je u Srbiji bilo prilično intenzivnog razvoja konvektivne oblačnosti. U većini predela se zadržalo suvo vreme ili je kiša samo „poprskala“, ali su oblaci ipak mestimično doneli konkretniju količinu kiše koja će nesumnjivo doći poljoprivredi. Lokalno je bilo i vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, ali za sada nismo došli do informacija o ozbiljnijoj šteti.

Padavine u protekla 24h - 11. jun 06UTC
Padavine u protekla 24h – 11. jun 06UTC

Najviše kiše zvanično je palo na području Kruševca (25mm) i Niša (16mm). Solidna kiša pala je i na području Beograda (9.3mm), Banatskog Karlovca (8mm), Loznice (7.2mm), Valjeva (6.4mm), Kragujevca i Leskovca (5mm). Padavine su kako to najčešće i biva u letnjem periodu godine bile izuzetno lokalnog karaktera, pa su se tako u delovima Beograda formirale i bujice, a bilo je i pojave sugradice. U južnom Banatu, Pomoravlju i Šumadiji lokalno je bilo i pojave grada – ali informacija o većoj šteti nema. Linijski sistem nestabilnosti formirao se u delu južnog Banata i Pomoravlju, a potom je prešao preko Beograda putujući dalje ka Šumadiji.

Radarski snimak - 10. jun u 1730h
Radarski snimak – 10. jun u 1730h

Pogledajte snimke uličnih poplava u Beogradu:

https://www.youtube.com/watch?v=5nPuGkcaedM

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i danas, uglavnom južno od Dunava i Save. U narednim danima treba očekivati stabilizaciju vremena uz dosta sunca i visoke temperature za ovo doba godine. Međutim, novina je to da su numerički modeli sada uveli mogućnost za ređi lokalni razvoj oblaka čak i u petak i u danima vikenda. Mi sumnjamo da će u danima vikenda biti lokalnih pljuskova, osim u nedelju u večernjim časovima – ali svakako budite uz nas i na vreme ćete biti obavešteni o tome kakvo nas vreme očekuje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…