Snažan ciklon čiji se centar nalazi u južnom Jadranu juče je uslovio izuzetno jako nevreme u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a naročito u priobalnom području ovih zemalja – duž Jadranskog mora. Pale su ogromne količine kiše, a mestimično je bilo i pojave grada i vetra olujne jačine. Na otvorenom moru mogle su se zabeležiti i pijavice.

Shelf cloud iznad Komiža (Hrvatska) - Izvor: CroMeteo
Shelf cloud iznad Komiža (Hrvatska) – Izvor: CroMeteo
Munje nad morem u Puli (HR) - 01. septembar 2014 - Izvor: CroMeteo
Munje nad morem u Puli (HR) – Izvor: CroMeteo

Enormno velika količina kiše prema zvaničnim merenjima pala je na području Dubrovnika, Tivta, Komiže, Podgorice, Mostara i Banja Luke. Ovo su lokacije gde je prema zvaničnim merenjima u protekla 24 časa palo preko 50mm kiše, dok je apsolutni rekorder Dubrovnik sa 191mm, a sa tom cifrom izbio je i na najkišovitije mesto na svetu u protekla 24 časa – što nije karakteristično za naše područje. Ljubičastim tačkicama na tabeli ispod označene su lokacije iz našeg okruženja, koje su se našle među TOP50 najkišovitijih u protekla 24 sata.

Padavine u poslednja 24h - Svet - 02. septembar 2014 06UTC

Ovo su podaci sa mernih lokacija čiji podaci idu u međunarodnu razmenu, a na nekim lokacijama u Crnoj Gori palo je takođe preko 150mm kiše. U Petrovcu je juče bilo najkritičnije kada je u pitanju Crna Gora.

I danas se na području Crne Gore, BiH i Hrvatske očekuje dosta padavina, a naročito u primorskoj oblasti. Trenutno se glavnina padavina nalazi u Sloveniji, dok se očekuje da sutra u centru pažnje bude i Srbija – ali se ne očekuju tako obilne padavine poput onih u Dubrovniku, Tivtu…

Sinoptička situacija (ECMWF) - 02. septembar 2014

Centar ciklona nalazi se u južnom Jadranu, a na tom području zadržaće se i narednih dana uz manja „šetanja“. Sa ovim ciklonom definitivno je došao kraj ionako slabijoj turističkoj sezoni na Jadranskom moru.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…