Danas oko 17h jače gradonosno nevreme zahvatilo je grad Čačak i okolinu. Jači oblačni sistem koji je na radaru delovao kao superćelija obrušio se na pomenuto područje donoseći obilniju kišu, grad i vetar olujne jačine.

Radarska slika u 17h - 21.07.2014 RHMZ

Uz sevanje munja i jaku grmljavinu Čačak je popodne zahvatio veliki pljusak. Vatrogasci su imali tri intervencije.

Vlasnici jedne radionice u Milićevcima pretpostavljaju da je požar izazvan udarom groma, a na dve lokacije vatrogasne jedinice su radile na ispumpavanju vode, potvrdio je za RTS Dragiša Broćić načelnik Sektora za vanredne situacije u Čačku.

U Preljini kod Čačka zbog oluje i obilne kiše, koja i dalje pada, voda je prodrla u kuće 15 domaćinstava, rekao je predsednik preljinske mesne zajednice dr Aleksandar Radojević. Prema njegovim rečima, žiteljima ovog područja već treći put za kratko vreme dešava se ista situacija, pošto je voda i večeras ušla u kuće i štale, a izlila se i kanalizacija – prenosti RTS.

Na našoj facebook stranici javljeno nam je da je u Čačku bilo i grada i olujnog vetra koji je nosio crepove sa kuća, što se možda i može naslutiti na osnovu iznad priloženog video materijala.

Danas su značajnije padavine zabeležene još u Loznici (18mm) i Kragujevcu (15mm), a kiša je zabeležena na ukupno 11 glavnih meteoroloških stanica, od tog broja na 3 stanice samo u tragovima.

 Padavine u poslednja 24h - 21.07.2014 18UTC

Kiša koja je pala u Kragujevcu je pala iz istog oblaka koji je prethodno zahvatio Čačak, ali je oblak prethodno oslabio i u Kragujevcu nisu zabeležene opasne vremenske pojave.

Večeras u Srbiji nema značajnije konvektivne oblačnosti, pa su tako izostale i vremenske nepogode. Uglavnom je reč o slojastoj oblačnosti, te pored pljuskova sa grmljavinom ponegde pada i „obična“ kiša. U toku večeri i noći očekuje se nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom.

Uprkos nevremenu u Čačku i okolini, generalno su danas razvoji konvektivne oblačnosti podbacili u odnosu na očekivanja, i ranije izlaze numeričkih modela – i dobro je da je tako.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…