Jako nevreme praćeno intenzivnom grmljavinom, obilnom kišom i pojavom grada zahvatilo je juče u večernjim časovima zapadnu Srbiju, premeštajući se dalje prema istoku. Srećom, oblačni sistem je kasnije oslabio što je bilo dovoljno da grada ne bude u ostatku Srbije, ali je zato bilo lokalno obilne kiše, što smo i najavljivali.

Nevreme u Požegi - 10. avgust (Izvor: novosti.rs)
Nevreme u Požegi – 10. avgust (Izvor: novosti.rs)

Oblačnost stigla iz BiH, u Požegi palo 45mm

Oblačnost je stigla već formirana sa teritorije Bosne i Hercegovine, a na područje Srbije ušla je na području Bajine Bašte, Užica, Požege i Loznice. Intenzivni pljuskovi sa grmljavinom sinoć su zabeleženi u zapadnoj Srbiji, Kolubarskom okrugu i Mačvi. Ovakav razvoj situacije, simulirao je i naš još uvek testni NMMB model visoke rezolucije. Model je odlično predvideo opasnost od obilnih padavina na zapadu i jugozapadu Srbije, dok mu se za sever zemlje ipak može zameriti (pala je veća količina).

Padavine za 6h - sreda veče (NMMB)
Padavine za 6h – sreda veče (NMMB)

Najviše kiše od zvaničnih meteoroloških stanica palo je u Požegi gde je izmereno 45mm vodenog taloga. Potom slede Banatski Karlovac sa 29 i Palić sa 26mm kiše. Dosta kiše palo je i na području Kragujevca (23mm), Velikog Gradišta (17mm), Vršca (15mm) i Valjeva (12mm).

U Požegi i Kosjeriću padao grad velišine lešnika i oraha, ima štete

Na području opština Požega i Kosjerić zabeležena je i pojava grada koji je uzrokovao značajniju štetu na poljoprivrednim kulturama, ali i na automobilima i pojedinim objektima. Jak oblak zahvatio je ovo područje oko 20 časova. Oblačnost se dalje premeštala prema istoku i severoistoku gde je bilo kiše i grmljavine, ali ne i nepogoda.

U većem delu zemlje sinoć je duvao i jak do olujni vetar usled spuštanja hladnijeg vazduha iz centralne Evrope u naše krajeve. Prema zvaničnim merenjima najjači udar vetra izmeren je u Smederevskoj Palanci gde je brzina vetra dostigla 24m/s! Dosta je stanica juče zabeležlilo udar vetra brzine preko 15m/s što je već 7-8 stepen po Boforovoj skali.

Danas jesenji dan

Današnje tmurno nebo i vrlo niske temperature za ovo doba godine više podsećaju na oktobar mesec nego na avgust. Sada, u najtoplijem delu dana, temperature se u Vojvodini kreću između 15 i 17°C, u centralnoj i zapadnoj Srbiji temperature se kreću između 16 i 18°C, a toplije je jedino na jugu i istoku gde temperatura blago prelazi 20°C. Prema osmatranjima u podne, slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Valjevu, Beogradu i Sjenici.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…