Nažalost, naše prognoze za današnji dan su se ostvarile. Danas u poslepodnevnim časovima snažno nevreme zahvatilo je delove zapadne, centralne i severne Srbije odnosno Vojvodine. Jači razvoj oblaka pokrenut je još na području istočne Hercegovine, da bi već kao organizovana superćelija ušao u Srbiju na području Tare i Mokre Gore oko 14 časova. Ima lokacija sa materijalnom štetom nastalom od jakog vetra i grada, a ponegde je pala i obilna kiša.

Kompozitna radarska slika u 16h (Izvor: RHMZ)
Kompozitna radarska slika u 16h (Izvor: RHMZ)

Grad lokalno naneo veliku štetu

Grad od veličine klikera do veličine oraha i jajeta naneo je značajnu materijalnu štetu u delovima opština Kosjerić, Bajina Bašta, Užice i Valjevo. Prema dostupnim informacijama najviše štete je u Sečkoj Reci, gde su električna energija i telefonske veze u prekidu.

Pojave grada bilo je i na području Šumadije i Banata. Grad veličine lešnika padao je na području srednjeg Banata.

Grad u Zrenjaninu (Foto: Slađana Busbaher, Izvor: I love Zrenjanin)
Grad u Zrenjaninu (Foto: Slađana Busbaher, Izvor: I love Zrenjanin)

 Prema zvaničnim merenjima najviše kiše u Zrenjaninu i Valjevu

Lokalno vrlo obilna količina kiše za kratko vreme pala je na području jugozapadne i zapadne Srbije, Šumadije, Beograda, Banata i Bačke. Prema zvaničnim podacima RHMZ, najviše kiše palo je u Zrenjaninu – čak 39mm (pola prosečne mesečne količine za samo 2 sata), potom sledi Valjevo sa 29mm. Dosta kiše palo je i na području Zlatibora i Vršca.

Ukupna količina kiše (Ogimet) - 19. jun 6-18UTC
Ukupna količina kiše (Ogimet) – 19. jun 6-18UTC

 Dejstovala PGZ, pojedine stanice ostale bez raketa

Tokom današnjeg dejstva protivgradne odbrane pojedine protivgradne stanice potrošile su i poslednje zalihe raketa i biće potrebno dopremiti nove. Obzirom na stanje sistema odbrane od grada i jačinu oblačnih sistema, može se reći da je zaštita od grada danas postigla zadovoljavajući efekat. Jedan od strelaca na PGS na području Vojvodine, Ljubiša Šujica, zabeležio je ispaljivanje raketa u Česteregu (opština Žitište).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…