Nakon prodora hladnije vazdušne mase na naše prostore krajem prošle nedelje usledila su i prohladna jutra početkom nove radne sedmice. Do niskih jutarnjih temperatura doveli su razvedravanje nakon prošlonedeljnih prolaznih padavina i uglavnom tiho vreme, bez značajnijeg vetra. U ponedeljak su se minimalne temperature spustile na ispod 10ºC čak i u nižim predelima i gradskim sredinama.

Minimalne temperature - 18. avgust 2014 (Izvor: Ogimet)
Jutarnje temperature u ponedeljak (Izvor: Ogimet)

Na Kopaoniku se u ponedeljak temperatura spustila do svega 2.5ºC, dok je na visini od 5cm iznad tla izmereno 0ºC. Kada je reč o nižim predelima, jednocifreni minimalci izmereni su u Dimitrovgradu (samo 8ºC), Leskovcu, Velikom Gradištu, Sremskoj Mitrovici, Ćupriji, Vranju i Somboru.

Minimalne temperature - 19. avgust 2014 (Izvor: Ogimet)
Jutarnje temperature u utorak (Izvor: Ogimet)

U utorak su jednocifrene minimalne temperature izostale u nižim predelima, ali je i jutros bilo prohladno vreme uz temperature ispod prosečnih vrednosti na većini mernih lokacija. Ovoga puta najhladnija je bila Sjenica sa 5.3ºC, a od nižih predela Leskovac sa 10.1ºC. Tradicionalno je najtoplije jutro zabeleženo u Beogradu, no i tamo je u ponedeljak minimalna temperatura bila ispod normale.

Ovako niske jutarnje temperature ipak su uobičajena pojava u avgustu, i prethodna dva jutra predstavljaju uvod u ono što nam sleduje u septembru. Polako trebamo da se navikavamo na sveža i prohladna jutra, uz adekvatno odevanje u tim satima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…