I danas je u Srbiji preovladavalo umereno do potpuno oblačno vreme, u većem delu zemlje sa kišom. Konkretnije kiše nije bilo jedino u većem delu Vojvodine, zapadne Srbije i u Beogradu. Od ovog ciklona najviše kiše palo je u Kruševcu i na Kopaoniku. U Vojvodini je danas bilo i lokalnog razvoja oblaka, a nije izostala ni grmljavina.

U protekla 24h najviše kiše palo je na Kopaoniku, i to 52mm, a potom slede Vranje sa 41mm, i Dimitrovgrad sa 31mm vodenog taloga. Kada se saberu padavine od ovog ciklona koji je u našoj zemlji prouzrokovao i nabujale reke i poplave, najviše ih je bilo u rejonu Kopaonika, čak  143,8mm, a potom sledi Kruševac sa 122,6mm što znači da je najviše kiše, odnosno snega, palo u centralnim predelima.

Padavine od 15 do 19. aprila 2014 (Ogimet)

Još jedna loša vest leži u činjenici da je najmanje kiše kako danas, tako i prethodnih dana palo na području Vojvodine – gde je kiša možda i najpotrebnija. Doduše, i na tom području su podaci „šareni“, u protekla 24h Sremska Mitrovica izmerila je 21,4mm dok je u Somboru izmereno simboličnih 0,1mm. Tako je i u ovoj srpskoj pokrajini situacija ipak različita, od njiva koje plivaju, do onih na kojima je ispucala zemlja.

Inače centar ciklona danas se nalazio nad Vojvodinom, gde je bilo i lokalnog razvoja oblaka – uz kratktorajne pljuskove sa grmljavinom. Centar polja niskog vazdušnog pritiska sada je nad Hrvatskoj, što se lepo može zapaziti i po radarskoj slici (kružno kretanje oblačnosti):

Ciklon u HR - radar (19.04.2014)

U Srbiji se i sutra, prvog dana Uskrsa, zadržava promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Očekuje se manje padavina, a uz više sunca, očekuje se i dalji porast temperatura. Maksimalne dnevne temperature ponegde i do 20ºC. Na planinama takođe toplije, uz naglo otapanje snežnog pokrivača.

Hidrološka služba RHMZ, izdala je sledeće upozorenje:

Granice redovne odbrane od poplava na Velikoj Moravi kod Varvarina, Ćuprije i Bagrdana biće dostignute 20./21. aprila. 
Na Jablanici kod Pečenjevca vodostaj će se kretati iznad granice redovne odbrane od poplava narednih 12 časova bez dostizanja granice vanredne odbrane, na Veternici kod Leskovca vodostaj će do 20. aprila biti iznad granice vanredne odbrane od poplava. 
Na Toplici kod Pepelјevca vodostaj će biti u manjem porastu do posle podnevnih sati 19. aprila, a zatim će preći u stagnaciju, 
dok se vrh talasa kod Dolјevca očekuje u toku pre podnevnih sati 20. aprila pri vrednosti N=310 cm (iznad granice vanredne odbrane). 
Na Timoku kod Zaječara vodostaj će naredna 24 časa biti u porastu. Vrh talasa se prognozira za 20. april pri vrednosti N=290-300cm. 
Na Mlavi kod Velikog Sela vodostaj će se kretati nešto iznad granice redovne odbrane od poplava naredna 24 sata, nakon čega će preći u manje opadanje. 
Na Lјigu kod Bogovađe vodostaj će biti u manjem porastu narednih 12 sati i vrh talasa se prognozira 19. aprila krajem dana pri vrednosti N=460-470cm. 
Na Kolubari kod Slovca vrh talasa se prognozira tokom 19./20. aprila pri vrednosti N=300-310cm. 
Na Jadru kod Lešnice vodostaj će biti u manjem porastu narednih 12 sati i približiće se granici redovne odbrane bez prevazilaženja. 
Izvor: RHMZ upozorenja
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…