Hladna vazdušna masa sa istoka i severoistoka starog kontinenta stigla je do naših prostora još u utorak krajem dana, ali kako vreme odmiče temperature su sve niže. Tako su jutrošnje temperature bile najniže ovog decembra uz pojavu umerenog i jakog mraza, a maksimalne temperature su takođe jedne od nižih uprkos pretežno sunčanom vremenu.

Minimalne temperature - 31. dec 2015 (Izvor: Ogimet)
Minimalne temperature – 31. dec 2015 (Izvor: Ogimet)

Jutros se živa u termometru na području Dimitrovgrada, Ćuprije i Kruševca spustila ispod -10°C. Vrlo hladno je bilo i u ostatku zemlje, a najviša jutarnja temperatura izmerena je u Požegi -2.5°C.

Na Kopaoniku je jutros izmereno -15.8°C, a visina snežnog pokrivača iznosi simboličnih 8cm (znatno ispod proseka za ovo doba godine na Kopaoniku). Na Crnom Vrhu je jutros izmereno -12.6°C, a na Zlatiboru -8.2°C. Na ove dve planine nažalost nema snežnog pokrivača.

U podne na Kopaoniku je izmereno -12°C. Od nižih predela najhladnije je u Somboru gde je temperatura 4 stepena ispod nule, dok je najtoplije u Novom Sadu, Banatskom Karlovcu, Loznici, Valjevu, Beogradu, Negotinu i Ćupriji gde je izmereno nula stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…