Katastrofalno nevreme sa gradom i obilnom kišom zahvatilo je danas u poslepodnevnim satima Golubac i Veliko Gradište, a kasnije su vremenske nepogode najviše u obliku obilne količine kiše zahvatile u zapadne predele Vojvodine. Ranije tokom dana obilna kiša i grad pogodili su Ćupriju i Paraćin.

Haos u Golupcu - 24. maj 2015 (Foto: Jelena Ilić)
Haos u Golupcu – 24. maj 2015 (Foto: Jelena Ilić)

Nezapamćeno nevreme zahvatilo je danas područje Golubačke opštine. Velika količina kiše u kombinaciji sa gradom koji je razbijao prozore i izloge, poplavila je ovo naseljeno mesto na Dunavu. Dolazak nevremena izgledao je kao smak sveta, crni oblaci zatvorili su nebo, a potom je usledio potop. Bujice su nosile sve pred sobom. Nevreme je trajalo oko 40 minuta.

Sloj grada u Golupcu - 24. maj 2015 (Foto: Dušan Ristivojević)
Sloj grada u Golupcu – 24. maj 2015 (Foto: Dušan Ristivojević)

Današnji zvanični rekorder po pitanju padavina je Novi Sad gde je palo čak 65mm vodenog taloga do 20 časova. Sva ta količina pala je nakon 17 časova, odnosno za manje od 3 sata. Mnogi delovi grada su potopljeni, a ljudima voda ulazi u podrume i kuće. Više informacija o potopu na zapadu Vojvodine očekujemo kasnije tokom večeri i sutra u prvom delu dana. Mnogo kiše palo je danas i u Ćupriji gde je izmereno 48mm vodenog taloga.

Padavine u protekla 24h - 24. maj 18UTC
Padavine u protekla 24h – 24. maj 18UTC

Napominjemo da su na spisku lokacije koje imaju meteorološku stanicu, te je realna slika stanja u Srbiji po pitanju vremenskih uslova još gora. Situacija se ni večeras ne smiruje, kiše i pljuskova sa ređom pojavom grmljavine večeras ima na zapadu i severu Vojvodine, u južnoj i centralnoj Srbiji, kao i na krajnjem istoku zemlje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…