Hladni front zahvatio je još u prepodnevnim satima severne predele Srbije, premeštajući se preko zapadnih i centralnih predela dalje ka jugu i istoku zemlje. Kako je front stigao na jug tek krajem dana, danas su se maksimalne temperature na severu i jugu zemlje razlikovale i za 10ºC. Od nižih predela danas je najhladnija bila Kikinda sa maksimalnih 22.5ºC, dok je najtopliji bio Niš sa 32.9ºC.

Maksimalne temperature u Srbiji - 21. avgust 2014 (Izvor: Ogimet)
Današnje maksimalne temperature (Izvor: Ogimet)

Front je napustio Vojvodinu već oko podnevnih sati, a u Beogradu je malo kiše bilo oko 13 časova. Linija nestabilnosti premeštala se dalje ka jugu, gde je razvoj oblaka bio znatno jači u odnosu na onaj u Vojvodini. Dok se jedan jači oblak formirao kod Užica, drugi se formirao jugozapadno od Kraljeva.

Radarska slika u 1430h -21. avgust 2014 (Izvor: RHMZ)
Radarska slika za vreme nevremena u Kruševcu i okolini (Izvor: RHMZ)
Radarska slika u 15h -21. avgust 2014
Radarska slika neposredno pred nevreme u Nišu (Izvor: RHMZ)

Oblak koji se formirao u blizini Kraljeva premeštao se dalje ka Kruševcu gde je uslovio vremenske nepogode (olujni vetar i grad veličine lešnika), a kasnije je stigao i do Niša gde je palo 27mm vodenog taloga. Vetar je u Kruševcu oštetio krovove na oko 250 objekata, a zbog iščupanih bandera pojedina sela nemaju struju.

Padavine u poslednja 24h - 21. avgust 2014 18UTC

Na većini mernih stanica prolazak ovog hladnog fronta ipak nije doneo značajnije količine kiše, a u Banatskom Karlovcu, Negotinu i Velikom Gradištu nije bilo ni kapi. Sutra se očekuje uglavnom suvo vreme, uz ređe lokalne pljuskove sa grmljavinom uglavnom južno od Save i Dunava, dok se u subotu ponovo očekuje više nestabilnosti u celoj zemlji.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…