Hladni front još u prepodnevnim satima stigao je do Vojvodine gde je do pada temperature stiglo još u jutarnjim, odnosno prepodnevnim satima. Front je prvo ispred sebe nagurao topliji vazduh, što je ponegde u Vojvodini uslovilo porast temperature tokom noći, a pravi primer su podaci sa AMS Bačka Palanka. Front je do Beograda stigao oko podneva, na šta ukazuju i podaci AMS Karaburma.

Grafik temperature - AMS Karaburma - 27. avgust 2014
Grafik temperature – AMS Karaburma

Najviše kiše do 20 časova palo je na području Vojvodine, i to na krajnjem severnu ove srpske pokrajine – na Palićkom jezeru kraj Subotice izmereno je 16mm padavina, a u Kikindi 15mm.

Padavine u poslednja 24h - 27. avgust 2014
Padavine u poslednja 24h

Lepa količina kiše pala je još na području Sombora, Sremske Mitrovice i Valjeva. Inače najviše kiše u proteklom periodu falilo je upravo severu i severozapadu Srbije, tako da je ova kiša dobro došla i ne predstavlja nikakav višak.

Padavinska zona hladnog fronta trenutno se nalazi u centralnoj i istočnoj Srbiji, gde ima slabe do umerene kiše. U Vojvodini je već došlo i do delimičnog razvedravanja. Pred nama je prohladna noć, naročito na području Vojvodine.

Radarska slika u 21h - 27. avgust 2014
Radarska slika u 21h – 27. avgust 2014

Vreme sutra

U četvrtak će u Srbiji preovladavati pretežno sunčano vreme, ali je naročito u planinskim predelima uz lokalni razvoj oblaka ipak moguć kratkotrajni pljusak. Temperature će biti malo ispod proseka, u jutarnjim satima između 12 i 16ºC, a tokom dana biće u intervalu od 23 do 26 stepeni.

Danas smo počeli i sa prognozom vremena za manifestacije, a naša prva takva prognoza odnosi se na „Dane Piva“ u Zrenjaninu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…