Februar koji je već sada iza nas bio je u većem delu zemlje najtopliji otkako se vrše meterološka merenja. Na čak 22 glavne meteorološke stanice zabeležen je novi rekord srednje mesečne temperature, dok je bez novog rekorda ostalo tek 6 meteoroloških stanica, među kojima je i Beograd.

Novi temperaturni rekordi u februaru 2016 (izvor: SnowHunter / CroMeteo)
Novi temperaturni rekordi u februaru 2016 (izvor: SnowHunter / CroMeteo)

Najveće pozitivno odstupanje od prethodnog rekorda zabeleženo je u Velikom Gradištu i Požegi, gde je novi rekord za +1.2°C viši u odnosu na prethodni.

Na većini mernih lokacija stari rekordi važe još od februara 1966. godine, a ređe 2002. i 2014. godine. Novi temperaturni rekordi zabeleženi su u Banatskom Karlovcu, Ćupriji, Dimitrovgradu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Negotinu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Požegi, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Surčinu, Velikom Gradištu, Vranju, Vršcu, Zrenjaninu, kao i na Kopaoniku i Zlatiboru.

Bez novog rekorda ostali su Beograd, Crni Vrh, Loznica, Sombor, Sremska Mitrovica i Valjevo. I ove lokacije bile su vrlo blizu dostizanja starog, odnosno postizanju novog rekorda. Tako je recimo za Beograd, Crni Vrh i Valjevo falilo da srednja mesečna temperatura bude za 0.1°C viša i da bude dostignut prethodni rekord.

Srednje temperature u februaru 2016 po dekadama (Izvor: SnowHunter / CroMeteo)
Srednje temperature u februaru 2016 po dekadama (Izvor: SnowHunter / CroMeteo)

Ovako topao februar rezultovao je ranijem početku vegetacionog perioda, pa su tako neke voćke već počele da pupe i cvetaju. Zato je već uveliko vreme za ulazak u voćnjake i rezidbu. Eventualni mrazevi tokom marta mogli bi prouzrokovati značajnu štetu u voćnjacima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…