Estofex (European Storm Forecast Expetiment) je za danas 5. avgust izdao LVL 2 upozorenja za zapadne i centralne predele Srbije, gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu, kao i za severozapadne predele Crne Gore i istok Hrvatske.

ESTOFEX upozorenje - za 05.08.2014

Oni za navedeno područje ističu mogućnost lokalno obilnijih padavina, što može prouzrokovati brz porast bujičnih vodotoka, i na kraju poplave i broja oštećenja – na šta smo i mi upozorili u jučerašnjoj prognozi. Takođe je moguća i pojava krupnog grada i vetra olujne jačine – navode u tekstualnoj prognozi Estofex-a, koju inače možete pratiti i na našem portalu.

Prema navodima hrvatskog meteorološkog sajta i Udruženja CroMeteo na Karlovačkom području jutros je palo 88l/m² za samo sat vremena! Olujno nevrijeme tokom jutra zahvatilo je šire Karlovačko područje. Na službenoj mernoj stanici u Karlovcu u samo 70 minuta palo je 88 litara kiše po kvadratnom metru. Ekstremna količina padavina u kratkom vremenu izazvala je velike poplave u gradu Karlovcu i prigradski područjima – navode na sajtu ovog Udruženja. 

Radarska animacija jutrošnjeg potopa u Karlovcu i okolini - 05.08.2014 (Izvor: DHMZ / CroMeteo)

Slične vremenske nepogode moguće su u poslepodnevnim i večernjim satima i na našem području, s’ toga budite obazrivi ukoliko se nalazite na otvorenom i pratite radarske slike i električna pražnjenja kako bi znali da li se u vašem pravcu kreće jači razvoj oblaka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…