Ciklon nastao u Đenovskom zalivu kao posledica dotoka hladne vazdušne mase u Sredozemlje izazvao je stanje elementarne nepogode u Srbiji i okruženju. Centar ciklona inače se trenutno nalazi na severu Bugarske, odnosno jugu Rumunije i prouzrokuje jake padavine u svom zapadnom sektoru – Bosni i Hercegovini i Srbiji, i delovima Hrvatske i Crne Gore. Kod nas, u protekla 24h najviše kiše palo je u Beogradu i Loznici – preko 100mm!

U protekla 24h u Beogradu, Loznici, Valjevu, Novom Sadu…pala je ogromna količina kiše, duplo veća od mesečne normale! Najkritničnije je upravo u ovim predelima, gde kiša i dalje pada povećavajući posledice ove elemntarne nepogode. Naime, najviše kiše palo je upravo u poslednjih 12h – dakle tokom današnjeg dana. Apsolutni rekorderi su Surčin i Loznica sa 113, odnosno 106mm, a potom sledi glavna meteorološka stanica u Beogradu (Vračar) sa 87mm vodenog taloga. Vrlo je moguće da će na mnogim meteorološkim stanicama biti oboreni i apsolutni dnevni rekordi u količini padavina za 24h.

Padavine u Srbiji (Ogimet) - 14.05.2014
Prema najnovijim informacijama vanredno stanje proglašeno je u 10 opština u Srbiji, na celom slivu Kolubare na snazi su vanredne mere odbrane od poplava, a zbog izlivanja reka u Lozničkom kraju obustavljen je saobraćaj na pojedinim putnim pravcima. Na pojedinim lokacijama počela je i evakuacija stanovništva, pa je prema nekim navodima već evakuisano preko 50 ljudi. Najkritičnije je u zapadnoj Srbiji, Sremu, u Beogradu i delovima centralne Srbije. Đaci sutra neće ići u škole u Beogradu – zbog poplava i obilnih padavina, navodi RTS.

Barička reka - poplave (Izvor: blic.rs)Topčiderska reka - Košutnjak (poplave) - izvor: blic.rs
Patka u NBG - poplave (Izvor: blic.rs)Kritično je i u Bosni i Hercegovini, gde je najviše kiše prema zvaničnim merenjima palo u Tuzli (76mm) i Sarajevu (73mm). Na Bjelašnici prema poslednjim osmatranjima pada umeren sneg, a na toj planini večeras je izmereno 30cm snega. Inače, slab do umeren sneg večeras je počeo da pada i na Kopaoniku, pa se na toj srpskoj planini oformio pokrivač visine 2 do 3cm.

Padavine u Bosni i Hercegovini (Ogimet) - 14.05.2014Sneg na Kopaoniku 14.05 u večernjim satima (Izvor: infokop.net)Mi ćemo svakako pratiti aktuelnu situaciju, pa tako budite uz naš portal i facebook stranicu gde često objavljujemo najnovija dešavanja, a koja ne objavimo na portalu. Takođe vas pozivamo i da nam javljate stanje u vašem kraju, i šaljete fotografije situacije koje ćemo objaviti u nekom od narednih članaka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…