Tužna je slika Srbije i naših zapadnih suseda ovih dana. Najkritičnije je (do sada) juče i danas. Iako padavine slabe, pa čak i u potpunosti prestaju, vodena stihija dostiže nove gradnice i rekorde iz sata u sad. Pogledajte foto i video materijal, koji prenosi list Blic. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Obrenovac morati u potpunosti da se evakuiše.

Srbija iz helikoptera 1 (poplave)

Srbija iz helikoptera 2 (poplave) Srbija iz helikoptera 3 (poplave) Srbija iz helikoptera 4 (poplave)

Srbija iz helikoptera 3 (poplave)

Srbija iz helikoptera 4 (poplave)

 

Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslava, povredjeno je 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala.

Potpuna evakuacija Obrenovca?

Prema navodima RTS-a, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Obrenovac morati u potpunosti da se evakuiše.

„Situacija je katastrofalna i biće još teža. Očigledno je da će morati da bude potpuna evakuacija grada“, rekao Vučić novinarima. On je na mostu u Obrenovcu, koji se još drži, razgovarao sa ruskim amabasadorom Aleksandrom Čepurinom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

On je posle dolaska dvanaestočlanog spasilačkog tima iz Rusije rekao da je veliki problem i termoelektrana Nikola Tesla, čiji rad je ugrožen, a time i snabdevanje strujom cele Srbije.

On je istakao da je potrebno još čamaca i spasilačkih ekipa, kako bi se evakuisalo još više od 1.000 ljudi iz Obrenovca, zbog čega je naredio da se uzmu svi čamci iz beogradske marine, posebno gumeni.

Vučić je upozorio da spasioci nailaze na velike prepreke jer mnogo ljudi, čak i oni sa malom decom, odbija da napusti svoje kuće i pored velike opasnosti, jer bujice stalno nadolaze. Vučić je dodao da će u pomoć doći još jedan ruski spasilački tim, a da su dolazak do večeras najavili i spasioci iz Slovenije, kao i da je pomoć ponuđena iz drugih evropskih zemalja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da će ruski spasilački timovi pored Obrenovca ići i na područje Paraćina, Svilajnca i Uba, gde su poplave takođe velike i dosta stanovnika je ugroženo.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…