Današnji dan je bio vrlo zanimljiv, gledano iz meteorološkog ugla. U Vojvodini je prema prognozi danas preovladavalo promenljivo oblačno vreme, uz jačanje oblačnosti, u drugom delu dana bilo je kiše, koja je ponegde bila i pljuskovitog karaktera, a zabeležena je čak i grmljavina. Istovremeno, u ostatku zemlje, južno od Beograda, bilo je znatno više sunca nego oblaka, pa je maksimalna temperatura na čak 9 GMS (glavnih meteoroloških stanica) bila iznad 20°C. Lider je Kraljevo sa 23.6°C, što spada među više temperature ikad izmerene u februaru mesecu u Srbiji, ali ipak ne i najvišu. Priznajemo, ove temperature su i nas iznenadile, budući da nismo očekivali više od 20 stepeni. Živa je prešla 23 stepena još i u Kragujevcu, Kruševcu i Ćupriji gde je bilo tačno 23.0°C.

Dosta hladnije, bilo je u Vojvodini, gde su temperature bile znatno primerenije proseku za II dekadu februara.

Maksimlne temperature (Ogimet) - 17.02.2014

U Vojvodini je danas došlo i do jačeg razvoja oblačnosti (jačeg za ovaj period godine), pa je lokalno bilo i nešto jačih padavina, kao i grmljavine koju je zabeležio „munjobrojač“. Na karti ispod vide se dva električna pražnjenja zabeležena u Banatu, a kasnije ih je bilo i više na teritoriji Vojvodine – šteta što to nismo zabeležili.

Munjobrojač - 17.02.2014

Radarska slika (RHMZ) - 1815UTC

Već sutra, očekuje se stabilnije vreme (pretežno sunčano), uz manji porast temperatura na području Vojvodine, odnosno pad u ostatku zemlje. U Beogradu i okolini, temperatura će biti slična današnjoj. Duvaće slab jugoistočni vetar.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…