Do jutros u 8 sati najviše kiše palo je u južnim i istočnim predelima zemlje, što je pomalo suprotno od očekivanja meteorologa. Međutim ono što je bitnije kišu su imali svi predeli, a obilnije padavine kojih je svakako bilo zahvatile su manja područja do jutrošnjeg merenja.

Padavine u poslednja 24h - 11.10 u 06UTC
Padavine u poslednja 24h – 11.10 u 06UTC

Najviše vodenog taloga izmereno je u Vranju, i to 60.7mm. Potom slede Dimitrovgrad sa 42.5mm, Crni Vrh sa 39.5mm i Negotin sa 36.2mm. Više od 25mm kiše palo je još na području Sjenice i Užičke Požege.

Radarski snimak i strujanje - 12h 11.10
Radarski snimak i strujanje – 12h 11.10

U ovom trenutku u većem delu zemlje je suvo, ali novi talas padavina širi se sa zapada i jugozapada zemlje prema istoku i severoistoku. Tako se u poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje češća pojava kiše i pljuskova, uz dalje povećanje količine akumuliranog vodenog taloga. Nova kiša mogla bi izazvati lokalna izlivanja na bujičnim vodotocima, dok će situacija na rekama biti pod kontrolom.

Padavine u poslednja 24h (Evropa) - 11.10 u 06UTC
Padavine u poslednja 24h (Evropa) – 11.10 u 06UTC

Ako izuzmemo grešku za jednu lokaciju u Grčkoj, možemo videti da su obilne padavine, zapravo i obilnije od onih u pojedinim predelima naše zemlje zahvatile Albaniju, Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, ali i Crnu Goru. Na nekoliko lokacija u regionu za samo 24 časa palo je više od 100mm kiše, što je količina koja nekad ne padne ni za 2-3 meseca.

Količinu padavina kako u Srbiji, tako i u regionu, ostatku Evrope i sveta možete pratiti na našoj stranici EKSTREMI U POSLEDNJA 24H.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…