Danas su u Srbiji zabeležene veoma visoke temperature koje su znatno iznad prosečnih vrednosti za naše područje u ovom delu godine. Danas je na nekim lokacijama zabeležena najviša maksimalna temperatura u dosadašnjem toku godine, ali isto važi i za jutrošnje minimalne temperature.

Minimalne i maksimalne temperature - 23. jul 2015
Minimalne i maksimalne temperature – 23. jul 2015

Jutros je najtoplije bilo u Beogradu gde je izmereno čak 27.1°C – što je najtoplije jutro u Beogradu ove godine, ali i jedno od toplijih ikada. U Vršcu je takođe izmerena vrlo visoka jutarnja temperatura koja je iznosil 26.4°C, ali je tamo u ponedeljak bilo još toplije jutro kada je izmereno 27.7°C dakle čak više nego danas u Beogradu. Visoke jutarnje temperature odnosno tropske noći su zabeležene i u većem delu ostatka zemlje, a najtoplije je bilo u košavskom području te je lako zaključiti da je krivac ovako visokih noćnih i jutarnjih temperatura upravo fenski efekat ovog vetra koji sprečava bolje noćno hlađenje. Visoke jutarnje temperature očekuju nas i u petak i subotu.

Danas tokom dana najtoplije je bilo u Novom Sadu gde je izmereno 37.9°C, a potom slede Beograd sa 37.4°C i Valjevo i Zrenjanin sa 37.2°C. Bio je ovo jedan od najtoplijih dana u dosadašnjem toku godine, ako ne i najtopliji kada se pridodaju visoke jutarnje temperature (dakle misli se na srednju dnevnu vrednost).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…