Današnje maksimalne temperature kretale su se od samo -10.6°C koliko je danas živa u termometru dostigla u Negotinu do 5.2°C u Loznici. U najtoplijem delu dana Negotin je danas bio hladniji čak i od SJenice gde je maksimalna temperatura iznosila -8.4°C. Najtoplije je danas bilo na zapadu i severu zemlje, kao i na području Beograda.

Maksimalne temperature - 20. jan 2016 (Izvor: Meteos)
Maksimalne temperature – 20. jan 2016 (Izvor: Synop Meteos)

Današnja maksimalna temperatura u Negotinu je mnoge iznenadila, pa tako moramo priznati i nas. Uzrok tome bila je magla koja u ovom delu zemlje nije popuštala od jutarnjih časova pa temperatura nije imala intenzivniji rast tokom dana.

Negotin je danas bio hladniji od Sjenice, Kopaonika, Crnog Vrha, Zlatibora…a možda i od Pešterske visoravni. Ono što je još impresivnije to je današnja temperaturna razlilka u nižim predelima. Dok je u Negotinu (stanica na 42mnv) danas izmereno -10.6°C u Loznici (stanica na 121mnv) je izmereno 5.2°C. Ovakva razlika od 15.8°C ne predstavlja ipak ništa novo na ovim prostorima, ali je njena pojava vrlo retka, pa tako današnje maksimalne temperature zavređuju dodatnu pažnju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…