Još tokom prethodne noći na severu i zapadu zemlje došlo je do jačeg naoblačenja koje je mestimično uslovilo kišu i pljuskove. Danas je bilo promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom uz pojačan vetar. Do razvoja konvektivne oblačnosti došlo je najpre u Vojvodini, nakon delimičnog razvedravanja, dok večeras pljuskova sa grmljavinom ima u centralnoj i istočnoj Srbiji.

Radarska slika - 2. maj 1830h
Radarska slika – 2. maj 1830h

Najpre je tokom prethodne noći, odnosno današnjeg prvog dela dana bilo mestimične kiše iz slojaste oblačnosti uz pad temperature i pojačan vetar. Potom je na području Vojvodine i zapadne Srbije došlo do delimičnog razvedravanja, što je uz nestabilnu atmosferu pogodovalo lokalnom razvoju konvektivne oblačnosti. Ubrzo je u Banatu došlo do formiranja linijske oblačnosti, koja se u severozapadnoj struji kreće dalje prema istoku i jugoistoku zemlje.

Padavine u poslednja 24h - 2. maj 2015 18UTC
Padavine u poslednja 24h – 2. maj 2015 18UTC

Prema zvaničnim podacima do 20 časova najviše kiše palo je u Banatskom Karlovcu (13mm), a 10mm i više palo je još u Velikom Gradištu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, na Paliću i u Zrenjaninu. Prema podacima sa stanica u našoj mreži AMS najviše kiše palo je u Bačkoj Palanci – 8.4mm, a potom slede Beograd (Karaburma) sa 7.3mm i Stara Pazova sa 7.0mm.

Podaci sa AMS - 2. maj u 21h
Podaci sa AMS – 2. maj u 21h

Prognozu vremena za naredne dane možete pročitati u našoj današnjoj objavi, a detaljniju prognozu za vašu lokaciju možete pogledati na stranici desetodnevna prognoza.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…