Može se reći da vreme u Srbiji ima karakteristike rane jeseni još od nedelje 6. septembra, ali je današnji dan više izgledao kao da smo zakoračili u duboku jesen. Nema sumnje da je jesen u naše krajeve prema svim vremenskim karakteristikama stigla još pre nekoliko dana, no svakako i tokom jeseni, a naročito do polovine oktobra itekako može biti još letnjih dana (Miholjsko leto). Otopljenje se očekuje već za vikend.

Padavine u poslednja 24 - 10. sep 18UTC
Padavine u poslednja 24 – 10. sep 18UTC

U protekla 24 časa najviše kiše palo je na području Crnog Vrha (77m) i Negotina (71mm), a poprilična količina kiše skupila se i u kišomerima u Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kruševcu…

Maksimalne temperature - 10. sep 2015
Maksimalne temperature – 10. sep 2015

Današnje maksimalne temperature nisu prelazile 20°C osim u Nišu, a na krajnjem severu zemlje temperatura nije prešla ni 15°C što je znatno ispod proseka za kraj prve dekade septembra.

Kiše večeras ima u istočnim, centralnim i južnim predelima, dok je na krajnjem severu i zapadu zemlje uglavnom suvo. Sutra se zadržava uglavnom oblačno vreme sa kišom povremeno, a u drugom delu dana očekuje se delimično razvedravanje najpre na zapadu zemlje. U svim predelima će se razvedriti tek u subotu tokom dana, kada će doći i do porasta temperatura.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…