Brzopotezni hladni front koji je u celoj zemlji u protekla 24 sata uslovljavao kišu i vrlo retku pojavu grmljavine doneo je do 40mm vodenog taloga, a u većini mesta palo je 15 do 25mm – baš kako smo i prognozirali na osnovu našeg NMMB modela koji se još uvek testira.

Duga u Zrenjaninu, 5.9.2016, Matija Uglješin
Duga u Zrenjaninu, 5.9.2016, Matija Uglješin

Kiša je još juče u prvom delu dana počela da pada na krajnjem severu i severozapadu zemlje, da bi se dalje tokom dana jaka frontalna oblačnost premeštala dalje prema istoku i jugu zemlje. Tako je glavnina padavina u Vojvodini pala još juče do večernjih sati, u centralnim predelima sinoć, a u južnim i istočnim predelima tokom prethodne noći.

Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je na aerodromu Surčin – 38mm, dok je u Beogradu koji je udaljen svega desetak kilometara vazdušnom linijom palo 27mm vodenog taloga. Dosta kiše palo je i na području Kopaonika (36mm), Sremske Mitrovice (35mm), Kruševca (31mm), Užičke Požege (30mm)…

Najmanje kiše palo je na severu i istoku zemlje, gde ukupna količina uglavnom ne prelazi 15mm, ali i na jugu gde akumulirana količina kiše do jutros u 8 sati nije prešla ni 10mm, međutim tamo kiša i dalje pada.

NMMB dobro predvideo situaciju:

Numerički model NMMB, verzije 2016.9, koji je još uvek u fazi testiranja zbog raznih problema koji su nas snašli prilikom njegovog rada, dobro je predvideo kretanje fronta i količinu padavina. Posebno treba istaći da je model predvideo „red“ pljuskova na području Vojvodine nakon glavnih (frontalnih) padavina. To se sinoć i dogodilo, nakon prolaska frontalne oblačnosti i delimičnog razvedravanja, u Vojvodini je bilo lokalnih pljuskova što drugi modeli nisu predviđali.

Radovi na modelu i dalje traju, ali je sada već reč uglavnom o radovima na UPP-u (post processing-u). Iskreno se nadamo da će model postati operativan tokom septembra meseca, te da će njegovi produkti postati dostupni javnosti.

Satelitski snimak 1245h - 6. septembar 2016
Satelitski snimak 1245h – 6. septembar 2016

Ovog ranog poslepodneva kiša i dalje mestimično pada na jugu i istoku zemlje, dok je u većini predela pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme. Kiša će u drugom delu dana i dalje mestimično padati u predelima južno od Beograda, dok će na području Vojvodine biti suvo uz kraće sunčane intervale. Temperature se kreću od 16°C na jugu zemlje, do 22°C na severu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…