U noći između subote i nedelje brzopotezni hladni front zahvatio je veći deo zemlje, a najpre severne i zapadne predele, kao i glavni grad Beograd. U jutarnjim i prepodnevnim satima front se proširio i na ostale predele, kretajući se dalje prema jugoistoku.

Električna pražnjenja - 21. dec 0126
Električna pražnjenja – 21. dec 0126
Radarska slika - 21. dec 0115
Radarska slika – 21. dec 0115

Još u subotu u kasnim večernjim satima na krajnjem severu i severoistoku zemlje bilo je lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, a ubrzo je usledio i brzi prodor hladne vazdušne mase uz pojačan severni i severozapadni vetar. Tokom prvog dela noći front je zahvatio čitavu Vojvodinu, zapadnu Srbiju, Beograd i deo centralne Srbije. Osmotreni su kiša i pljuskovi koji su ponegde bili praćeni intenzivnim električnim pražnjenjima, dok je  bilo i pojave sitnog grada, odnosno susnežice i snega. Srećom, grad je padao tek ponegde i vrlo kratko, što je bio i slučaj sa susnežicom i snegom, izuzev u planinskim predelima.

Grafici AMS Karaburma (BG) - 21. decembar 2014
Grafici AMS Karaburma (BG) – 21. decembar 2014

Vrlo lep (školski) primer prolaska hladnog fronta može se uočiti na grafikonima AMS Karaburma, koja je član naše mreže stanica od samog početka njenog rada. Oko 2 časa iza ponoći vetar je naglo pojačao, temperatura je počela naglo da opada, a ubrzo potom usledio je i porast vazdušnog pritiska i početak padavina. Sličan scenario odigrao se i na ostalim stanicama u našoj mreži automatskih stanica. Ukoliko i vi želite da postanete ponosni vlasnik automatske meteorološke stanice više o tome možete saznati na sledećoj stranici.

Padavine u prethodna 24h - 21. decembar 2014 06UTC
Padavine u prethodna 24h – 21. decembar 2014 06UTC

Najviše kiše palo je na području Valjeva (9mm), Palića odnosno Subotice (8mm), Beograda, Kikinde i Velikog Gradišta (7mm). Tokom prethodne noći i današnjeg dana beleženi su udari vetra i do 18m/s – što je vetar olujne jačine (8 Bofora). U brdsko – planinskim predelima padao je sneg, a na višim planinama došlo je do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Na Crnom Vrhu je bilo snega još od prethodnih padavina, pa je trenutno ova planina lider sa visinom snega – 18cm. Danas su se maksimalne dnevne temperature kretale između 6.0ºC u Dimitrovgradu, do 9.5ºC u Loznici. Na planinama je bilo hladnije, a temperatura je ostala ispod nule jedino na Kopaoniku.

Početkom naredne sedmice očekuju se prohladna jutra, ali će maksimalne temperature već biti u postepenom porastu. U jutarnjim satima moguća je lokalna pojava sumaglice, dok se tokom dana očekuje pretežno sunčano i relativno toplo vreme za ovo doba godine. U utorak i sredu očekuju se prolećne temperature, a više o tome u sutrašnjoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…