Kako smo i najavljivali najpre u srednjoročnoj, a potom i u vikend prognozi i na na našim profilima na društvenim mrežama juče je u Srbiji preovladavalo promenljivo oblačno i vrlo nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a ponegde je bilo i vremenskih nepogoda sa gradom, obilnom kišom i olujnim vetrom. Prema zvaničnim izveštajima grad je padao u Valjevskom kraju i na Paliću, ali ga je sudeći po radarskim snimcima bilo u još nekim predelima. Prema izveštajima sa terena štete nisu velike, iako je u Valjevskom kraju padao grad veličine loptice za tenis. Najviše kiše prema zvaničnim merenjima palo je na Paliću i u Loznici.

Pljusak kiše uz grad i grmljavinu na Paliću - 2. avgust 2015 (Izvor: subotica.com via serbianmeteo.com)
Pljusak kiše uz grad i grmljavinu na Paliću – 2. avgust 2015 (Izvor: subotica.com via serbianmeteo.com)
Superćelijski oblak kod Valjeva - 2. avgust 2015 (Izvor: Severe Weather Europe)
Superćelijski oblak kod Valjeva – 2. avgust 2015 (Izvor: Severe Weather Europe)

Najjače nevreme juče se odigralo u Valjevu i okolini između 15 i 16 časova. Do razvoja jače konvektivne oblačnosti (superćelije) došlo je na granici sa Bosnom i Hercegovinom, da bi se oblak u jugozapadnoj struji dalje premeštao prema Valjevu pritom jačajući. Oblak je kasnije ušao u zapadnu struju i kretao se prema Lazarevcu i Mladenovcu, ali je srećom brzo slabio i po napuštanju Valjeva i okoline uslovio je samo pljuskove sa grmljavinom.

Jači oblak juče je zabeležen i na krajnjem severu zemlje, istočno i severoistočno od Subotice. Tako je u tom trenutku u Subotici pala jedva merljiva količina vodenog taloga, dok je poznato jezero Palić pogodilo snažno nevreme sa obilnom kišom, grmljavinom, olujnim vetrom i pojavom grada. Kasnije tokom večeri jače nevreme pogodilo je i predele u okolini Kragujevca, a intenzivnog električnog pražnjenja uz mestimične pljuskove tokom večeri i noći bilo je i na području Vojvodine.

Video na našem YouTube kanalu koji nam je poslao Mirče Kotur zabeležio je više od 50.000 pregleda:

Kako je i najavljeno, padavine su bile izuzetno lokalnog karaktera. Dok je prema zvaničnim merenjima na Paliću izmereno čak 58.4mm  vodenog taloga (koliko inače često ne padne na Paliću ni za ceo mesec avgust), a u Loznici 47.2mm (oko 75% srednje mesečne sume) – u većem delu zemlje ipak nije zabeležena ni kap kiše ili je kiše palo tek toliko da pokupi prašinu:

Padavine u poslednja 24h (Ogimet) - 3. avg 06UTC
Padavine u poslednja 24h (Ogimet) – 3. avg 06UTC

Pristojna količina kiše pala je i u Smederevskoj Palanci, u Valjevu, na Zlatiboru i u Kikindi. Podsećamo, u Srbiji se i danas očekuje nestabilno vreme uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Takođe će postojati uslovi i za razvoj jače konvektivne oblačnosti, ali su šanse za pojavu vremenskih nepogoda ipak manje u odnosu na juče.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…