U četvrtak, 20. marta u 17:57h stiže kalendarsko proleće! U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća, Sunce izlazi u 5:42, a zalazi u 17:50. Odanica trajati 12 sati i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Procvetalo drvo (proleće)

Proleće će trajati do 21. juna. Letnje računanje vremena počeće u noći izmedju 29. i 30. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

Prvi dan proleća ove godine će proteći i u znaku takvog vremena. U Srbiji će preovladavati sunčano vreme, uz slab vetar promenljivog smera, i temperature koje će u najtoplijem delu dana biti oko 20°C. Slične temperature pri dolasku kalendarskog proleća merene su i u prethodne dve godine.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…